Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Kula Stojana Jankovića

Tradicionalni Dani kule u Islamu Grčkom 28. i 30. srpnja

Autor: Hina

19.07.2023. 09:58
Tradicionalni Dani kule u Islamu Grčkom 28. i 30. srpnja

Foto: Vanja MirčetaTradicionalna kulturna manifestacija Dani Kule u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom održat će se 28. i 30. srpnja, a počinje predstavljanjem rezultata arheoloških sondiranja u Islamu Grčkom na lokalitetu Graduša-Lokve, najavljuju organizatori.


Istraživanje je provela Kristina Horvat Oštrić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a kroz predavanje i izložbu “Prvo naselje u Islamu Grčkom: priča s Graduša-Lokava” publiku će upoznati s činjenicom da je u srednjem i kasnom neolitiku na tom mjestu postojalo relativno veliko sjedilačko naselje, najavljuju organizatori, Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi.


Kako se ističe u priopćenju, neolitička naselja smještena su na pomno odabranim mikrolokacijama, koje su udovoljavale potrebama tadašnjeg načina života, ponajprije razvoju privrednih aktivnosti. Osim neposredne blizine kvalitetnih glinenih ležišta i vodenih resursa, neolitičke su zajednice svoja naselja pozicionirale na plodnim i agrarno iskoristivim površinama povoljnim za uzgoj poljoprivrednih kultura i domaćih životinja. Nalazište je otkrio 1962. godine Kazimir Tomić iz Smilčića. Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza.
Večernji program u petak, 28. srpnja posvećen je piscu Vladanu Desnici, koji je dio života stvarao u Kuli Jankovića, obiteljskom posjedu. Vladimir Pištalo i Vladan Bajčeta iz Narodne biblioteke Srbije u Beogradu predstavit će nagradu “Vladan Desnica” koja se dodjeljuje za roman godine i projekt izrade Desničinih sabranih djela.


U nedjelju, 30. srpnja svoj rad predstavit će pjevačka grupa Łada iz Poljske, koja izvodi izvorne pjesme s područja Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Članovi grupe od 2018. godine provode etnomuzikološka terenska istraživanja, između ostalog u Bukovici i Ravnim Kotarima u Hrvatskoj, u Janju u BiH-u i u Užičkom kraju u Srbiji.


Organizatori Dana Kule 2023 su Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi (www.kulajankovica.hr) i Srpsko narodno vijeće, a program sufinanciraju Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Zadarska županija i Grad Benkovac.