Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NOVI OBRAT

Unatoč najavi predsjednika Trgovačkog suda, sutkinja optužena za krađu opet radi

Autor: Marina Vlakić

01.03.2023. 11:32
Unatoč najavi predsjednika Trgovačkog suda, sutkinja optužena za krađu opet radi

Foto: Arif SitnicaU ponedjeljak, 27. veljače prošlo je mjesec dana otkako nam je predsjednik Trgovačkog suda Zada, Tomislav Jurlina, na upit o statusu sutkinje optužene za krađu izjavio da ona neće održavati ročišta niti donositi presude. Međutim, na pitanje što je sutkinja u tom slučaju radila – jer nije riječ o referentici koja lako može biti prebačena na druge poslove – saznajemo da sutkinja opet održava ročišta!


Naime, provjeravajući na koje su poslove premjestili sutkinju s obzirom da ona doista ne može raditi ništa drugo osim održavati rasprave i donositi presude, predsjednika Suda Tomislava Jurlini pitali smo na kojim je poslovima sutkinja radila ovih mjesec dana s obzirom da nam je sam izjavio da neće aktivno sudjelovati u radu i da će odgoditi sva svoja ročišta.


Podsjetimo, riječ je o sutkinji protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 13. siječnja ove godine podiglo optužnicu zato što je »u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)«.


Iskoristila godišnji odmor
Međutim, na pitanje na kojim je poslovima sutkinja radila ovih mjesec dana, glasnogovornica Katarina Zdunić odgovorila nam je kako sutkinja opet obavlja svoje dužnosti.


– Sukladno Vašem upitu navodim kako je sutkinja u ovom periodu iskoristila godišnji odmor i po povratku s njega obavlja dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova za 2023., a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga, navodi Zdunić.


Da stvar bude bolja, na mrežnim stranicama zadarskog Trgovačkog suda objavljena je odluka optužene sutkinje kojom 27. veljače donosi rješenje o nastavku stečajnog postupka za jednu zadarsku tvrtku te nalaže i upis u sudski registar stečajne mase tvrtke!


Ovo je, dakle, situacija sasvim suprotna onome što nam je predsjednik Suda decidirano izjavio prije mjesec dana. Naime, na pitanje je li sutkinja do pravomoćne presude udaljena s dužnosti na sudu ili i dalje obnaša ovaj posao, Jurlina nam je tada jasno naveo kako sutkinja neće donositi odluke i da će odgoditi sva ročišta.


«Odgodila zakazana ročišta«


– U odnosu na upit o trenutačnom radnom statusu kolegice, iz naprijed navedenog je jasno da ona formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama raspoređivati drugim rješavateljima spisa, kazao nam je Jurlina, pojašnjavajući kako je pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje ta da je kazneni postupak započet, a trenutak kada je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku.


– Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku niti jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje, izjavio nam je predsjednik Trgovačkog suda 27. siječnja, ističući zašto sutkinja ipak neće »aktivno sudjelovati u radu«.


Ročišnik, međutim, pokazuje da je ona itekako aktivna u radu te da donosi i presude. Ostaje stoga nejasno zašto su je poslali na godišnji odmor s obzirom da i sami navode da je »sutkinja u ovom periodu iskoristila godišnji odmor«. Naime, na naš ponovljen upit o njenom statusu, na Sudu su nam jučer odgovorili:


– Sutkinja nakon povratka s godišnjeg odmora može obavljati poslove sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i dosad, navodi glasnogovornica Zdunić.


Bit će stoga zanimljivo pratiti rasplet ove pravosudne trakavice koja će se, ukoliko optužnica bude potvrđena, odvijati na Općinskom sudu u Splitu.