Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DAN POMORACA

Državne pomorske stipendije dodijeljene 24 zadarska studenta i učenika

Autor:

06.12.2022. 16:10
Državne pomorske stipendije dodijeljene 24 zadarska studenta i učenika

Foto: Arif SitnicaDanas povodom Dana pomoraca, u Kneževoj palači u Zadru su osamnaestorici učenika Pomorske škole Zadar i šestorici studenata Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru uručene stipendije.


Stipendije je učenicima dodijelio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora i prometa, a svečanosti su nazočili i zadarski župan Božidar Longin, Joso Nekić, gradski pročelnik UO za odgoj i školstvo, pročelnik Pomorskog odjela na Sveučilištu Luka Grbić i ravnatelj Pomorske škole Marin Perinić.


Ravnatelj je uputio čestitku svim stipendistima, istaknuvši kako je ovo nagrada za njihov trud i rad koje su pokazali posljednjih godina.


Ministarstvo važan partner
– Zadar je grad duge i snažne promocije pomorstva. Ministarstvo mora pokazuje se kao partner sufinancirajući pomorske škole i sveučilišta te nabavku vrijedne opreme koja je potrebna našim učenicima za kvalitetenije obrazovanje. Dragi učenici i studenti izabrani ste za zanimanje u kojem obrazovanje nikad ne prestaje. Budite ustrajni u tome i kada vam bude teško, poručio je Perinić, dok se pročelnik Grbić zahvalio Ministarstvu mora za stipendije te za uspješnu i dobru suradnju.


– Na Sveučilištu smo pokrenuli novi diplomski studij organizacije u pomorstvu koji ima 50 polaznika i ispunili smo vertikalu u obrazovanju pomorskog kadra u našem gradu, rekao je Grbić.


Državni tajnik Bilaver poručio je, pak, učenicima kako na njima počiva budućnost našeg pomorstva.


– Prije dva mjeseca zavšen je natječaj za dodjelu stipendija za akademsku i školsku godinu 2022./2023. i stipendije je dobilo 70 stipendista, kojih je vas 24 iz Zadra dobilo po prvi put. Jako me jako veseli da je Zadar po pitanju broja stipendija prestigao Rijeku i Split, izjavio je Bilaver te izrazio nadu kako će to ubuduće postati pravilo.– Imate priliku postati hrvatski brend, hrvatski pomorci, visoko obrazovani i prepoznati u svijetu. Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u EU-u, iza Grčke, Norveške i Poljske, velikih pomorskih zemalja, naglasio je Bilaver.


Svjetski priznati pomorci


Mala smo zemlja, ali su naši pomorci uvijek bili priznati na svjetskom tržištu rada. A zasluga pripada školama i visokim učilištima koja za ovo zanimanje pripremaju i školuju mlade ljude.


– Vlada RH želi poticati upise u srednje pomorske škole i na pomorske fakultete. Dosad smo stipendirali 1543 učenika i studenata i činit ćemo to i dalje, jer je naša obveza osigurati visokoobrazovani kadar. Nadam se kako će ovaj iznos koji se dodjeljuje dogodine pojedinačno biti izdašniji. Ove godine i sljedeće dvije osigurano je 2,9 milijuna kuna za stipendije, istaknuo je Bilaver.


Učenici koji su primili stipendije su Dino Begović, Domagoj Perica, Frane Kolega, Niko Grbić, Ivo Čupić, Rosano Franov, Ivo Radetić, Antonio Vrković, Dino Kolčev, Luka Ugrinić, Petar Čakarun, Ivan Adžić, Marino Marković, Dino Ušalj, Helena Čabraja, Riko Luka Maksan, Duje Vidov i Filip Šango.