Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

konačno okuplja vijećnike

Sjednica Gradskog vijeća 14. veljače, Vučetić priznaje da je »spreman na sve«

Autor: Marina Vlakić

03.02.2023. 12:00
Sjednica Gradskog vijeća 14. veljače, Vučetić priznaje da je »spreman na sve«

Foto: Arif SitnicaPredsjednik Gradskog vijeća Zadra, Marko Vučetić, sazvao je sjednicu Gradskog vijeća za 14. veljače. Namjerno ju je, napominje, sazvao na Dan zaljubljenih kako bi gradonačelniku i vijećnicima pružio priliku da pokažu »koliku zapravo ljubav osjećaju prema gradu«.


Mjesec dana od gradonačelnikove Odluke o obustavi izvršenja proračuna javnost će tako imati prilike pratiti jednu od najburnijih sjednica na kojoj će, kako i sam Vučetić priznaje, biti puno optužbi, svađa i predbacivanja. Pitanje je zapravo hoće li se sjednica uopće moći održati jer zadnja prepiska na relaciji gradonačelnik – oporba kazuje da je politički dijalog postao gotovo nemoguć.


Ono što je, pak, u najnovijoj situaciji s proračunom najvažnije činjenica je da se i na ovoj sjednici mogu povući sporni amandmani kako bi Grad nastavio normalno funkcionirati te projekti krenuli u realizaciju. Moguće je zapravo i raspuštanje Gradskog vijeća, no sve će biti neizvjesno do samog početka sjednice.


UV Znanstvene knjižnice
Predsjednika Gradskog vijeća stoga smo pitali hoće li u dnevni red i uvrstiti točke o amandmanima te hoće li raspravljati i o raspuštanju Vijeća. Naime, jedna od važnih točaka dnevnog reda iduće sjednice je izbor članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice koja već mjesecima funkcionira bez nadzornog tijela. Ukoliko se vijećnici uspiju usuglasiti te konačno izaberu Upravno vijeće, bit će to jedna od rijetkih konstruktivnih točaka ove sjednice. Da javnost čeka vrlo burna sjednica GV-a priznaje i Vučetić koji, na pitanje o mogućem raspuštanju Gradskog vijeća, kaže kako će vijećnicima omogućiti izjašnjavanje oko tog prijedloga.


– Ukoliko u žurnom postupku trećina vijećnika zatraži uvrštenje u dnevni red točke raspuštanje Gradskog vijeća ništa od toga neću bojkotirati, već ćemo se oko takvog prijedloga izjasniti. S obzirom da volim simboliku, sjednice Gradskog vijeća uvijek sazivam vezano i uz nju, a 14. veljače je Valentinovo, pa idemo vidjeti koliko oni vole svoj grad. Je li to ljubav na način da se Gradsko vijeće raspusti te jedni druge prozivaju ili da krenu izgrađivati grad. Sve je otvoreno, pa toga dana idemo na Gradsko vijeće raspravljati o svim točkama koje dođu na dnevni red. Za sve što pravna služba Grada kaže da nema nikakvih prepreka o tome raspravljati, ja ću uvrstiti na dnevni red, ističe Vučetić.


Samoraspuštanje Vijeća


Za Dukićev nedavni prijedlog o raspuštanju Gradskog vijeća napominje kako ga gradonačelnik ne može predložiti, već se Gradsko vijeće samoraspušta.


– Nikako na prijedlog gradonačelnika, već Vijeće moći će dati ostavku kada govorimo o samoraspuštanju, jednako kao što ostavku može dati i gradonačelnik. Upravo zato što gradonačelnik sam odlučuje o tome, nikad ga nisam pozvao na ostavku, pa je i od njega nekorektno što Gradsko vijeće poziva na ostavku. Vijeće će o tome samo odlučiti, poručuje Vučetić.


Prije rasprave po točkama dnevnog reda održat će se aktualni sat za kojega sam kaže kako će biti pun međusobnog optuživanja i poziva na davanje ostavki.


– Moja je teza da ukoliko netko podnese ostavku, nije se ni trebao kandidirati. Stoga nisam ni gradonačelnika ni Gradsko vijeće pozvao da daju ostavke, već sam ih pozvao da izvole raditi posao što su ga dobili voljom građana na ove četiri godine. Očekujem jako buran aktualni sat, a što se tiče gradonačelnikova dolaska, uvijek je pozvan na sjednice Gradskog vijeća na kojima je i predviđena prisutnost gradonačelnika ili zamjenika. Ako ne budu prisutni ili ih ja udaljim zbog remećenja mira, Gradsko vijeće će nastaviti s radom, postavljena pitanja ćemo snimiti, a gradonačelnik će odgovoriti u pisanoj formi. Spreman sam na sve opstrukcije, kaže Vučetić, napominjući kako je s klubovima već koordinira jednu točku dnevnog reda – promjena dokumentacije za izgradnju dvorane Tehničkog školskog centra, a što se tiče gradskog proračuna, napominje kako je moguće da se na sjednici nađe i točka dnevnog reda vezana za rebalans proračuna.