Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čeka se dogovor

Zbog Znanstvene knjižnice saziva se sjednica Gradskog vijeća

Autor: Marina Vlakić

12.01.2023. 18:22
Zbog Znanstvene knjižnice saziva se sjednica Gradskog vijeća

Foto: Arhiva ZLIako je proračun Grada Zadra na procjeni u Ministarstvu financija, uskoro će biti sazvana nova sjednica Gradskog vijeća. Tema je izbor članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice koja već dulje vrijeme radi bez glavnog nadzornog tijela. Naime, umjesto raspisivanja natječaja za ravnatelja ili ravnateljicu, Znanstvenu knjižicu krajem prošle godine potresao je još jedan događaj – troje članova Upravnog vijeća podnijelo je ostavke: Branimir Čakić, Rafaela Božić i Marko Lukić. Čakić je tada za naš list izjavio da ostavku podnio jer ne želi imati veze s politikom


No, čini se kako politika ipak ne može iz ove priče jer na Gradskom vijeću uskoro slijedi žestoka borba stranaka za imenovanje novih članova Vijeća. Naime, predsjednik GV-a, Marko Vučetić, potvrdio nam je da skoro saziva sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o UV-u Znanstvene knjižnice, nakon što im Odbor za izbor i imenovanje GV-a dostavi imena članova. Na čelu ovog odbora je predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, a članovi su Duško Vuković iz SU-a kao koalicijskog partnera HDZ-a, Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, Ante Rubeša iz Akcije mladih i Adela Frank iz Nezavisne liste Enija Meštrovića.


Klubovi se moraju usuglasiti


Sve se ove stranke, dakle, najprije moraju usaglasiti oko imena novih članova UV-a, a tek onda će o njima raspravljati Gradsko vijeće. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Knjižnice, Marijana Senkić Klapan, ističe da njihova ustanova normalno funkcionira, no i da ona sve ovo vrijeme ni od koga, pa tako ni od Grada, nije dobila službenu informaciju vezanu za imenovanja novih članova.
– Članice Upravnog vijeća su su me informirale da je troje članova dalo ostavku, no službeno ništa nisam dobila. No, da budemo jasni, nisam ni trebala s obzirom da ih nisam ni imenovala. Ostavke podnose Gradskom vijeću koje ih je i imenovalo, kaže ravnateljica.


Gradonačelnik Branko Dukić, pak, ističe da je većina u Gradskom vijeću, odnosno SDP, Akcija mladih i Nezavisna lista Enija Meštrovića, na čelu s predsjednikom Markom Vučetićem »odradila političku smjenu u Znanstvenoj knjižnici i imenovala većinu članova Upravnog vijeća«.


– Nakon godinu i dva mjeseca takvo Upravno vijeće uspjelo je u svom mandatu jedino raspisati natječaj za izbor ravnatelja, a kako na tom natječaju nisu dobili kandidata po svojoj mjeri, odnosno želji njihovih političkih pokrovitelja, olako su dali neopozivu ostavku, čak navodeći kako ne žele imati posla s politikom. Odgovornost za upravljačku krizu u ovoj gradskoj ustanovi ne treba pripisati tek Upravnom vijeću, nego prije svega onima koji su ih postavili, a sve kako bi odradili kadrovsku križaljku i pokazali svoju političku moć, kaže Dukić, napominjući kako su takvi ipak pokazali svoju nemoć i potpuno nesnalaženje u stvarima o kojima odlučuju.


Dukić se nada stručnom sastavu


– Ne čudi to kad znamo da je predsjednik Gradskog Vijeća Marko Vučetić glasao suprotno stavu člana Senata Sveučilišta Marku Vučetiću na temu pripajanja Znanstvene knjižnice i Sveučilišta. Sada taj isti Vučetić, ovaj prvi, najavljuje sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se opet raspravljati o Znanstvenoj knjižnici. Jedino što nije rekao koji Marko Vučetić će se pojaviti na toj sjednici. Po zakonu ja nisam taj koji odlučuje o sastavu članova Upravnog Vijeća Znanstvene knjižnice. To će učiniti isto Gradsko vijeće čija je spomenuta većina neuspješno završila prvi pokušaj uvođenja politike u tu ustanovu. Ostaje mi nadati se čudu da će nam novi sastav ovaj put biti stručan, proaktivan i odgovoran na korist Knjižnice i svih njezinih korisnika, kazao nam je gradonačelnik.


Marko Vučetić odgovara da za nastalu situaciji u Upravnom vijeću smatra odgovornim upravo HDZ te da se nada da će se, nakon sazivanja sjednice Gradskog vijeća, konačno pokrenuti natječaj i izabrati nova uprava Znanstvene.


Politička opstrukcija


– Knjižnica funkcionira onako kako je funkcionirala i dosad, znači s istim problemima, a to je s njenom neaktivnošću i neprisustvom u kulturnom životu grada. U idućih sedam do deset dana stoga očekujem sastanak Odbora za izbor i imenovanje te njiihov prijedlog imena novih članova. A što se tiče onih koji su napustili Upravno vijeće, morali su to učiniti jer bilo je to pitanje časti te poimanja struke i vizije Znanstvene knjižnice. Došli su kao stručnjaci iz područja kulture i knjižničarstva i imali su viziju razvoja Knjižnice, no doživljavali su političku opstrukciju od strane HDZ-a koja se očitovala u tome da se kod raspisivanja natječaja gradonačelnik predzadnjeg dana natječaja svim silama trudio obustaviti ga, što se u konačnici i dogodilo. Imali smo prijavljeno dvoje kandidata, a na ponovljeni se natječaj javila samo jedna kandidatkinja koja, prema ocjeni Upravnog vijeća, ne udovoljava kriterijima po kojima bi Znanstvena mogla napraviti stručan iskorak. Stoga članovima Upravnog vijeća i nije preostalo ništa drugo nego se zahvaliti i depolitizirati Knjižnicu kako bi se mogli izabrati novi članovi Vijeća, kaže Vučetić, dodajući kako na Gradskom vijeću očekuje otpor i prigovore »onih koji uporno opstruiraju rad Znanstvene knjižnice«.


– HDZ će pružati otpor jer to se od njih i očekuje, no većina će izabrati novo Upravno vijeće te će Znanstvena knjižnica djelovati kao samostalna institucija, a ne u sastavu Sveučilišta u Zadru. Očekujem i izbor vodstva koje je toj ulozi doraslo, zaključuje Vučetić.