Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Širenje socijalnih usluga i pomoć ranjivim skupinama

Autor: Đurđa Baljak

17.10.2023. 09:15
Širenje socijalnih usluga i pomoć ranjivim skupinama

Foto: ĐURĐA BALJAKObiteljski centar – Područna služba Zadar jučer je organizirao u Centru za kreativne industrije (INOVAcija) završnu konferenciju projekta »Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucionalnih socijalnih usluga«. Cilj je bio prezentirati svim uključenim javnostima aktivnosti i ishode projekta koji završava 18. listopada ove godine, a čiji je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen 18. listopada 2021. godine između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (Posredničko tijelo), Centra za socijalnu skrb Zadar (korisnik) i Centra za socijalnu skrb Gospić (partner).


Zapošljavanje stručnjaka


Obiteljski centar je sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi osnovan 1. siječanja 2023. godine, a aneksom ugovora u svibnju ove godine i pravni sljedbenik, dok je Obiteljski centar – Područna služba zadarska postao korisnik, a Obiteljski centar – Područna služba Ličko-senjska partner projekta. Vrijednost ugovora ovog projekta iznosi 2.571.408,00 kn (342.854,44 eura), a 85 % aktivnosti su financirane iz Europskog socijalnog fonda, dok je 15% financirano iz državnog proračuna Republike Hrvatske.


Ravanteljica Obiteljskog centra, Ivana Šešo, kazala je kako okupljaju 21 područnu službu u Republici Hrvatskoj, a ključni cilj im je bio kroz ovaj projekt ojačati usluge područnih službi, primjerice, Zadarske i Ličko-senjske županije.
– Uspjeli smo zaposliti dodatne stručnjake koje smo kroz ovaj projekt dodatno ojačali osiguravši im stručne edukacije potrebne za rad s našim najranjivijim skupinama. Također, u Zadru smo financijski osigurali zakup prostora, ali i potpunu opremu prostora da bude ugodno svim korisnicima. Nadamo se da ćemo to uspjeti i održati, s obzirom na to da svaki EU projekt ima obvezu održivosti, pa smo predvidjeli osiguravanje broja potrebnih stručnjaka, barem približno tome koliko je bilo navedeno u projektu. Prema projektu bilo je predviđeno šest stručnjaka za Zadarsku županiju i dva za Ličko-senjsku. No, uspjeli zaposliti samo jednog stručnjaka za Ličko-senjsku županiju, kazala je Šešo te dodala kako su još uvijek u tijeku natječaji za zapošljavanje.


Veća dostupnost


Na konferenciji je bila i vršiteljica dužnosti voditeljice Obiteljskog centra – Područna služba ličko-senjska, Suzana Svetić, koja je istaknula kako su s ovim projektom njihove usluge krajnjim korisnicima postale dostupnije kroz preventivne aktivnosti i savjetodavni rad, dok je prije dvije godine, kako kaže, sve to bilo u manjem obimu, pa se nadaju i daljenjem jačanju stručnog kadra.


Cilj projekta je pružanje kvalitetne i adekvatne pomoći, educiranje stručnjaka te senzibiliranje i informiranje šire javnosti Zadarske i Ličko-senjske županije o važnosti procesa deinstitucionalizacije i pomoći ranjivim skupinama društva. Projekt je omogućio rasterećivanje stručnjaka pojačavanjem kapaciteta kroz edukacije i dodatna zapošljavanja, kako bi usluge bila što dostupnije i djelotvornije.