Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Gradonačelnik Dukić

Nogometna igrališta Stanovi i Bagat će se dati HNK Zadru, a ne investitoru

Autor: Goran Šimunov

16.10.2023. 18:12
Nogometna igrališta Stanovi i Bagat će se dati HNK Zadru, a ne investitoru

Foto: nkzadar.hrZbog dvije vruće teme, dva prijedloga odluke gradonačelnika Zadra Branka Dukića koji će se sutra naći pred gradskim vijećnicima, a koji bi ih, nakon rasprave, trebali usvojiti, danas je žurno sazvan Kolegij gradonačelnika. Radi se o Prijedlogu Odluke o prihvaćanju sklapanja Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između Hrvatskog nogometnog kluba Zadar, investitora i Grada Zadra te Prijedlogu Odluke o prijenosu osnivačkih prava nad ustanovom Znanstvena knjižnica Zadar na Sveučilište u Zadru.


Da bi se ove odluke usvojile gradonačelniku Zadra sutra će trebati podrška Kluba nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića i SDP-a. Sporazum za HNK Zadar bio je predstavljen klubovima vijećnika prije osam dana, kada su Klub nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića i SDP-a najavili kako će ga podržati, ali je u međuvremenu Enio Meštrović došao do dodatnih informacija o kojima je izvijestio javnost na konferenciji za novinare, pa se usvajanje Sporazuma našlo na rubu propasti.


Zakon i pravilnik


Stoga je gradonačelnik Dukić podsjetio kako su predstavnici Grada pri kreiranju Sporazuma dobro proučili Zakon o sportu i netom doneseni Pravilnik o preoblikovanju sportskog kluba – udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo, a savjetovali su se i sa strukom te sve provjerili u komunikaciji s bivšim predsjednikom Povjerenstva za preoblikovanje pri Ministarstvu turizma i sporta.
– Radi se o važnoj temi, tako da je oprez gradskih vijećnika razumljiv. Spomenuti zakon i pravilnik ne propisuju koliki minimalni broj godina mora postojati sportski klub – udruga da bi krenula u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo (s.d.d.). Druga sporna stvar je da predviđeni iznos temeljnog kapitala s.d.d.-a višestruko nadmašuje iznos koji bi bio određen kao minimum, pa u skladu s tim izračun 25 posto prosječnih godišnjih rashoda nije ni relevantan za njegovo određivanje, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako se Sporazumom nogometna igrališta Stanovi i Bagat daju HNK Zadru na upravljanje na 15 godina.


– Dakle, igrališta se daju Klubu, a ne investitoru. Radi se o pravu igranja i korištenja, a ne kao pravo davanja u zakup. Što se tiče budućeg investitora, radi se o osobi koja ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i australsko, a Sporazumom se ugovara primjena hrvatskog prava i nadležnost suda u Zadru. Ističem kako je predloženi Sporazum usmjeren na razvoj nogometa na zadarskom području, kazao je Dukić.


Pročelnik za reviziju Krešimir Karamarko je, pak, odgovarajući na novinarsko pitanje o izradi elaborata za preoblikovanje iz sportskog kluba – udruge u s.d.d. kazao kako u ovoj fazi nije bilo potrebno izraditi elaborat, ali da će se on morati izraditi tijekom procesa preoblikovanja.