Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Prijatelji vjetra u Ninu

Ninska laguna i plaža Ždrijac bilježe najbolje rezultate kitesurfera u Hrvatskoj

Autor: Portal ZL

16.10.2023. 17:29
Ninska laguna i plaža Ždrijac bilježe najbolje rezultate kitesurfera u Hrvatskoj

Foto: Ivo Pervan/TZ Grada NinaObrubljen pješčanim plažama, u okviru od mora, sa srcem punim tisućljeća života, tišinom solane i pjesmom ptica, čaroliju Nina upotpunjuje još jedna prirodna ljepota.


Vjetar.


Dok pijesak i more poput sile teže drže vaš pogled priljubljen uz obalu, horizont zatvara Velebit. Ta svijetlo siva linija igralište je oblaka i stanište vjetra.  Nakon što na ninskoj plaži izgradite skulpture od pijeska, kome ćete ih predati, htjeli ili ne? Vjetru. Sve ih pospremi vjetar i poravna plažu kao u novi, čisti list papira i otvori novu stranicu ninske doživljajne priče. Jesen i proljeće, u kolopletu vremenskih prilika i koloritu prirode, privlače u prirodu, na obalu, uz plažu. More nije za kupanje, ali je za jedrenje. 
Za jedrenje u Ninu možda još niste čuli, ali možda niste čuli ni za kitesurfing. Ninska laguna idealno je mjesto za surfere s vlastitim jedrom, zmajem. Kitesurfing je vodeni, možda bolje reći morski sport, koji čine čovjek, daska i jedro postavljeno kao leteći zmaj. Leteće jedro leti vjetrom, a surfer, nošen vjetrom i jedrom, ‘leti’ morem. Velebit je podario Ninu vjetar buru, idealni vjetar za zmajarenje, a ako baš nema bure i vjetar jugo može poslužiti. Ljetni maestral je blag, ali ipak vjetar, pa se „kajta“ ljeti, a intenzivno od početka svibnja do kraja listopada. Zato su ljetni mjeseci idealni za početnike i za školu surfanja i kajtanje, a proljeće i jesen za one iskusnije. Iako u Hrvatskoj manje poznat, kitesurfing je sport, a kao svaki sport i strast, velikog broja ljubitelja mora i vjetra. Poneseni vjetrom i jedrom, njih oko 16.000 iz cijeloga svijeta okupljeni su u jednoj aplikaciji, WOO, u kojoj je Nin jedno od mjesta na svijetu na kojem kitesurferi skupljaju svoje dragocjene bodove i s natjecateljima iz cijelog svijeta upisuju svoje rezultate u više različitih natjecateljskih kategorija. Nin se nije slučajno našao na ovoj svjetskoj listi kitesurfing lokacija. Prema riječima voditelja Kiteboarding udruge „Adrenalin“, Damira Veledara, Nin kao sjedište udruge nije odabran slučajno.Udrugu je nakon 17 godina djelovanja,  vjetar doveo u Nin kao idealno mjesto za kitesurfing u Hrvatskoj, pa tako Ninska laguna i plaža Ždrijac bilježe najbolje rezultate kitesurfera u Hrvatskoj, a hrvatski i slovenski rekord postignuti su upravo u Ninu, na plaži Ždrijac. Nin je od 15. rujna do 15. listopada bio domaćin Međunarodne regate kitesurfinga, no i po njezinu završetku, zmajevi će letjeti iznad Ninske lagune, a ako niste ni sportaš ni avanturist, uvijek možete biti zaneseni gledatelj i na ninskoj plaži uživati u moru, vjetru, zmajevima i Velebitu. Nemojte biti jedini bez fotoaparata jer ćete vrlo vjerojatno biti okruženi profesionalnim fotografima i snimateljima koji vjetar, more, zmaja i „kitera“ spremaju u fotografije.


Fascinantna ljepota prirode sama se otvara posjetiteljima tijekom cijele godine. Osobine pojedinih godišnjih doba njihova su turistička prednost, a ne nedostatak. Ljubitelji prirode, mora i vjetra iz cijeloga svijeta u Ninu pronalaze svoju cjelogodišnju destinaciju za uživanje u dinamici izmjene života prirode, onakvoj kakva ona izvorno jeste, očuvanoj i čistoj. Kitesurfing uzbudljiv je i dinamičan sport u biti kojega je uživanje u prirodi, uzbuđenje njome, igranje s vjetrom i stvaranje slobode duha i tijela. Održivost prirode i čovjeka i turizma koji ih povezuje u zajedničku, jedinstvenu priču. Tko kaže da čovjek ne može letjeti? Dođite u Nin i postanite i vi prijatelj vjetra!