Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Komentar HDZ-ovog zastupnika

Šimičević: Općinska vlast uzela za pravo da otuđi našu imovinu

Autor: Nikolina Lucić

18.08.2023. 13:43
Šimičević: Općinska vlast uzela za pravo da otuđi našu imovinu


HDZ-ov saborski zastupnik Rade Šimičević našao se u nezavidnoj poziciji nakon što je u javnosti objavljena priča prema kojoj Šimičević traži pravo vlasništva nad učiteljskim stanom u Salima i to na temelju toga što je u tamošnjoj Osnovnoj školi Petra Lorinija od 1985. do 1989. godine radio kao pedagog. Šimićević i njegova supruga desetljećima su imali ključ od stana i u njemu navodno ljetovali nakon što bi se učiteljica na kraju školske godine vratila svojoj kući.


No, u razgovoru za Zadarski list kazao nam je kako je Općinu tužio zbog ometanja posjeda i otuđenja osobne imovine, a ne kako bi on osobno stekao pravo nad vlasništvom stana.


– Zgrožen sam načinom na koji se o ovoj priči raspreda u medijima, nazivajući me lopovom i pohlepnikom. Ono što je u medijima izneseno je laž, jer vlasničko pravo nemam ja već moja supruga, koja je još 1979. godine uselila u njega kao prosvjetna radnica. Sve se s tim stanom bilo u redu do prije dvije godine, kada je općinska vlast sebi uzela za pravo da otuđi našu osobnu imovinu i promjeni brave na stanu, kazao nam je Šimičevuć.


Tužbu shvaćaju ozbiljno
Sedamdesetak kvadrata stana u prvom redu do mora, u zgradi u kojoj su ukupno četiri školska stana, sagrađeno je u bivšem režimu samodoprinosima mještana zbog interesa lokalne zajednice. Općina Sali sada se našla pod tužbom za ometanje privatnog posjeda, koju je Šimičević podigao. Kao vlasnici nekretnine tužbu shvaćaju krajnje ozbiljno.


– Moja je supruga ’95. godine podnijela zahtjev za otkupom tog stana, što tada nije riješeno jer je nakon rata uvođenjem novih administrativnih granica došlo do promjene nad samim vlasnikom stana. Ja nemam nikakve koristi od ove tužbe niti želim taj stan, već moja supruga sudskim putem traži ostvarenje svojih demokratskih prava. Od Općine tražimo povrat naše imovine koja se u to stanu stvarala 15 godina i koja za nas ima veliku sentimentalnu vrijednost, poručio je Šimičević, naglasivši kako ovaj postupak nema nikakve veze s njegovim političkim angažmanom.


Šimičević već desetljećima nema nikakve veze sa školom. U školi je radio kao pedagog do 1989. godine, a supruzi Vesni, koja je sa školom imala potpisan ugovor o korištenju za trajanja radnog odnosa, radni odnos je prestao 1994. godine. Njegovi su problemi počeli nakon što je Općina na stanu promijenila bravu i tako ga odvojila od njegove imovine, zbog čega je, pravda se, i podignuo tužbu.


– A što se tiče mojih navodnih ljetovanja u Salima, pa ja sam iz Jasenica, a supruga iz Ražanca. Oba su mjesta na moru, a imam i mnogo prijatelja kod kojih mogu ljetovati. Ja sam čovjek koji vjeruje u pravni poredak, tako da ću prihvatiti odluku koju sud donese, ali mojoj supruzi nije preostalo ništa drugo doli da sudskim putem traži svoja prava, dodao je Šimičević.