Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

600 sudionika

[FOTO] Održana tradicionalna 13. biciklijada "Od Branimira do Branimira"

Autor: Vanja Mirčeta

23.04.2023. 14:20
[FOTO] Održana tradicionalna 13. biciklijada

Foto: Luka JeličićNakon nekoliko odgoda zbog nepovoljnih vremenskih prilika u nedjelju je konačno održana 13. biciklijada “Od Branimira do Branimira” na relaciji Zadar-Nin-Zadar. Opće poznata je činjenica kako se radi o jednoj od najpopularnijih rekreativnih biciklističkih utrka na našem području, koja se svake godine organizira u sklopu obilježavanja Županijskih dana.


Biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag okupila je još jednom brojne profesionalce i amatere, ali i turiste koji su se jučer zatekli u Zadru. “Od Branimira do Branimira” je biciklijada koju je još davne 2008. godine pokrenuo Tim za zdravlje Zadarske županije s ciljem poticanja zdravog načina života, promoviranja zdravog načina života, posebno u vremenu kada sve više odraslih i djece veliki dio dana provodi uz mobitele ili računala.


I ove godine glavni sponzor biciklijade je EVN Croatia plin. Kao svih dosadašnjih godina sudionici su na startu dobili majice biciklijade glavnog sponzora, dok ih je u Ninu čekao topli obrok, čičvarda sa sipom, koju je pripremio kulinarski tim predvođen poznatim zadarskim kuharom Renatom Kraljevim.
Ono po čemu se ova biciklijada razlikuje od svih ostalih je tradicija dolaska i sudjelovanja obitelji s djecom na manifestaciji, prepoznatljivost i po nazivu i po sponzorima koji su uz organizatore svih ovih godina, ali i po nagovještaju ljepših dana koji nas izmamljuju češće vani na aktivni boravak u prirodi.


Tu je naravno i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom koja svojim aktivnostima doprinosi promociji sprečavanja nasilja u zajednici odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti. Među 600-ak sudionika na biciklijadi “Od Branimira do Branimira”, sudjelovao je i strastveni ljubitelj biciklizma i zdravog načina života, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, naš Zadranin Šime Erlić s obitelji.


– Na ovoj biciklijadi sam prvi put, ali redovno pohodim gradske manifestacije. Trčanje ili bicikla, bitno da je zdrav život u pitanju. Sudjelovati ovako obiteljski ili na jednom širem nivou kao što je to danas, s puno mojih sugrađana je zaista izuzetan osjećaj.


Rijetko koja utrka je ovako dobro organizirana i popularna kao biciklijada “Od Branimira do Branimira”, a već je i tradicionalna tako da je zaista lijepo biti danas tu. Biciklu inače vozim maksimalno koliko mogu, koliko mi to moje obveze dopuštaju, po gradu i sa svojima tako da za to koristim svaki trenutak, jer osim što je zdravo je i ekološki čisto. Jednostavno, volim biciklu, poručio je neposredno pred početak biciklijade Erlić.


Ministru se na ovoj manifestaciji osim brojnih sugrađana pridružio i zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima koji je istaknuo kako je upravo ovogodišnja biciklijada ona rekordna po broju sudionika s obzirom na to da prema prvim podacima organizatora na njoj sudjeluje više od 600 što profesionalnih sportaša, što biciklista što rekreativaca svih dobnih skupina.


– Koliko vidim i koliko čujem dosadašnje najave, mislim da imamo rekordnu biciklijadu uistinu, što mi je jako drago, jer je to dokaz da svoj posao radimo dobro i da drugi to prepoznaju. U sklopu naših Županijskih dana bilo je puno manifestacija s kojima promoviramo zdrav način života i boravak u prirodi.


Pozdravljam ovu biciklijadu i sve one koji su danas došli, veselim se jednom lijepom ugodno provedenom danu u dobrom društvu, koji se nakon biciklijade nastavlja u Ninu. Termin ovogodišnje biciklijade smo bili prisiljeni pomaknuti zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali evo zato nas je danas konačno poslužilo gotovo idealno sunčano i toplo, pravo proljetno vrijeme, istaknuo je župan Longin.


Na ovogodišnjoj biciklijadi sudjelovalo je osim biciklista iz Zadarske županije, i nekoliko grupa iz drugih županija, pa čak i inozemstva, što govori kako ova manifestacija ima intenciju postati prava međunarodna.


– Ne jednog dana, već izgleda prema svim podacima kojima raspolažem, da ona to već sada jest. Pridružili su nam se kolege iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Gospića, Ličko-senjske županije, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske te Splitsko-dalmatinske županije pa čak i iz Bihaća i Ljubuškog (BiH), dakle već je međunarodna. Osobno sam sudionik biciklijade posljednjih osam godina, a nadam se da ću biti barem još toliko, kroz smijeh je kazao župan Longin.


Prijavom na biciklijadu svi sudionici su automatski sudjelovali i u nagradnoj igri izvlačenja brojeva, a glavnu nagradu, biciklu dugogodišnjeg sponzora ove biciklijade, Calimero sporta osvojila je 16-godišnja Sunčica Gregov.


U ovogodišnjoj biciklijadi sudjelovalo je čak 62 posto muškaraca, što govori u prilog kako im se u ovom sportu opasno približavaju i žene. Najstariji sudionik je rođen 1949. godine, a među njima je bio tek jedan Branimir, i to 46 – godišnji Branimir Vrkić, koji je upravo zbog svog imena od strane organizatora nagrađen pedometrom, odnosno brojačem koraka. Na ovoj manifestaciji sudjelovali su stanovnici 12 općina i gradova, od kojih je njih čak 75 posto bilo iz grada Zadra.


Foto


Biciklijada "Od Branimira do Branimira"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


23.04.2023. 12:28


Galerija

Foto: Luka Jeličić