Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

RADIONICE

Radionice paške čipke od 20. listopada

Autor: Iva Bucić

14.10.2023. 16:15
Radionice paške čipke od 20. listopada

Foto: TZGPEtnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade paške čipke. Radionica počinje u petak, 20. listopada 2023. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar.


Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 20.10. do 20.11.2023. (daljnji raspored će se dogovoriti s polaznicima na prvom susretu.)


Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar programom radionica u sklopu Etno dana Zadarske županije 2023. obilježava dvadesetu godišnjicu UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (2003.)
Radionice se održavaju petkom od 16 do 19 sati i subotom od 9 i 30 do 12 i 30 sati. Subotom se održavaju u prostoru Etnološkog odjela NMZ-a, a petkom u prostoru Kneževe palače, u Edukativnoj dvorani.


Zainteresirani se mogu prijaviti do 20.listopada 2023. na e mail: [email protected] ili na broj telefona 023/211-198 od 9 – 15 sati.


Voditeljice radionica su Neda Oros i članice Društva paških čipkarica »Frane Budak«.


Radionice su namijenjene građanstvu, srednjoškolcima, studentima, umirovljenicima, besplatne su za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.


Šivana »paška čipka« nije se mijenjala od vremena renesanse do kraja 19. stoljeća. Javlja se na prostoru grada Paga i dio je tradicionalno tekstilnog rukotvorstva. Osnovni motiv je gotički četverolist. Čipkom se oblikovalo oglavlje tradicijske ženske nošnje grada Paga. Benediktinke Samostana sv. Margarite u Pagu čipku su koristile za potrebe liturgijskog ruha, a i same su podučavale paškinje vezu, pa su 1840. godine pokrenule i školu učenja čipkarstva. Paška čipka je zajedno s lepoglavskom i hrvatskom čipkom, uvrštena 2009. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.


Paška čipka je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u samom gradu Pagu. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u samom gradu Pagu. U samom gradu Pagu šivanje čipke podučava se već od prvog razreda osnovne škole, a postoji i dvogodišnja škola u kojoj se podučava paška čipka. U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar šiva se paška čipka za tabletić.


Kroz trideset sati polaznici ove radionice izrađuju rožeticu (rozetu) promjera osam centimetara što se smatra osnovom u usvajanju umijeća izrade paške čipke. Voditeljice kroz čitavu radionicu ukazuju na važnost uočavanja logičke povezanosti u stvaranju paške čipke.


Pribor za izradu paške čipke je: tvrđi jastučić, kušin, dimenzija 25 cm x 35 cm, iglica, konac, škarice i kartončić, a nadasve strpljivost i pažljivost pri radu. (