Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vizija razvoja

Proračunom od 7,3 milijuna eura Nin će nastaviti infrastrukturnu preobrazbu i uzlet

Autor: Toni Perinić

23.12.2022. 10:25
Proračunom od 7,3 milijuna eura Nin će nastaviti infrastrukturnu preobrazbu i uzlet

Foto: Arhiva ZLJednoglasnom odlukom Gradskog vijeća, žitelji grada Nina (Nin, Zaton, Grbe, Ninski Stanovi, Žerava, Poljica Brig) u novu će godinu ući s proračunom od 7.257.283,09 eura. Prema riječima gradonačelnika Emila Ćurka, proračun je izrađen sukladno potrebama grada te je prilagođen svim potrebama njegovih stanovnika.


Pet prioritetnih područja


– Dostavljen je opći i posebni dio plana te plan s ciljevima i prioritetima razvoja za razdoblje od 2023. do 2025. godine koji je predstavljen kroz pet prioritetnih područja – program izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, kulturni i društveno-socijalni program, program gospodarstva i poljoprivrede, rad Gradske uprave, te program izgradnje i održavanja građevinskih objekata, istaknuo je Ćurko, pojašnjavajući u nastavku detaljne iznose iz financijskog plana grada za nadolazeću godinu.


– Prijedlogom proračuna Grada Nina za 2023. godinu ukupni prihodi i primici se procjenjuju na 7.257.283,09 eura, od čega prihodi poslovanja iznose 6.313.491,21 eura, prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznose 279.381,51 eura, a primici od financijske imovine i zaduživanja iznose 132,72 eura. Ukupni prihodi i primici predviđaju višak prihoda Grada kao i proračunskog korisnika u ukupnom iznosu 664.277,66 eura. Sukladno tome, ukupni prihodi proračuna i proračunskog korisnika bez planiranih primitaka i predviđenog viška prihoda planirani su 2023. godine u ukupnom iznosu 6.593.005,44 eura, kazao je Ćurko.
Glavne odrednice rashoda u srednjoročnom razdoblju ostaju projekti izgradnje i ulaganja u lokalnu infrastrukturu.


– Ukupni se rashodi, odnosno, rashodi izgradnje i ulaganja u lokalnu infrastrukturu povećavaju, odnosno smanjuju, sukladno realizaciji kapitalnih projekata koji se financiraju iz sredstava pomoći iz inozemstva i to od institucija Europske unije kao i sredstava pomoći od subjekata općeg proračuna, kazao je gradonačelnik, ističući kako Nin proteklih godina doživljava infrastrukturnu preobrazbu i uzlet.


Izgradnja sustava odvodnje


– Svjedoci smo koliko se Nin razvio, koju pretvorbu i ekspanziju je doživio u proteklih sedamnaest godina. I ono što me iznimno čini ponosnim je upravo činjenica kako smo uspješnim poslovanjem i zajedničkim zalaganjem realizirali ukupno 42 velika pojedinačna projekta, temeljem kojih se u gradski proračun što direktno, što indirektno slilo 351.007.643,00 kuna. Ako k tome pridodamo jedinice lokalne samouprave s kojima smo u zajedničkom velikom projektu izgradnje sustava odvodnje, dolazimo do iznosa od 618.340.977,00 kuna, objašnjava Ćurko, nastavljajući kako je sve te investicije trebalo dovesti u Nin, aplicirati, nominirati te biti uporan za privlačenje svakog ulaganja u Nin.


– Investicije su to što iz fondova Europske unije, što iz Ministarstva te raznih državnih agencija i javnih tvrtki. Stoga bih se i ovom Vijeću kao i svim prethodnim zahvalio na kooperativnom radu i podršci meni i mojim djelatnicima kao i našim gradskim tvrtkama, što su bili uz nas i podržavali rad koji je naš Grad doveo do mjesta iznimne kvalitete života i visokog koeficijenta razvijenosti, zaključio je ninski gradonačelnik.