Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Grad Zadar dobio proračun vrijedan 105 milijuna eura

Autor: Marina Vlakić

22.12.2022. 15:53
Grad Zadar dobio proračun vrijedan 105 milijuna eura

Foto: Arif SitnicaProračun Grada Zadra vrijedan 105 milijuna eura izglasan je na sjednici Gradskog vijeća s 15 glasova SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića, ali bez glasova HDZ-ove koalicije za. Deset je vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan. No, ovo nije konačan epilog višemjesečne borbe za najvažniji gradski dokument s obzirom da tek sada slijedi prava bitka – gradonačelnik Zadra, Branko Dukić  pokreće ocjenu zakonitosti proračuna.
Naime, evo što se dogodilo. HDZ je jučer više puta za govornicom upozorio kako ne mogu podržati proračun koji sadrži nezakonite amandmane kakvi su oni što ih je predložio dio oporbe.


Nakon što su dvaput zatražili stanku od 30 minuta, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije, Bruno Milin, najprije je obrazložio zahtjev za stankom, ističući kako su na razgovore o proračunu bile pozvane sve političke opcije.


– Odazvale su se tri opcije i sve što je dogovoreno uvršteno je u proračun, a druge dvije političke opcije predložile su amandmane na proračun. Mi u Klubu HDZ-a takav proračun ne možemo prihvatiti jer su argumenti protuzakoniti. Ispast će da smo mi jedina politička opcija koja se bori za zakonit proračun. Zbog svega navedenog ne možemo prihvatiti proračun koji je neuravnotežen, a ako vi možete, izvolite. Ovo je ozbiljna stvar, proračun nije kikiriki i ima puno veću dimenziju od toga što mi ovdjre mislimo, kazao je Milin, a vijećnicima se potom obratio gradonačelnik Dukić:
– Lijepo sam vam rekao da neke stavke nije bilo moguće izvršiti i da ih iskoristite u rebalansu. Neki su to učinili, ali čini mi se da vi birate put općeg stampeda, a ja neke stvari ne mogu i ne smijem prihvatiti. Odluka je na vama, vi ste ti koji dajete glasove. Imao sma najbolju volju i sa svakim mogu razgovarati i izlaziti ususret. Ovo je gradska vijećnica i trebala bi biti krema zadarskog društva, ali ono što je nezakonito, koliko godi imao dobru volju, ne mogu izvršiti. Na vama je da glasujete i odlučite kako dalje, poručio je Dukić vijećnicima.


Gradonačelnik je obrazložio amandmane koji nisu prihvaćeni pojašnjavajući da oni Akcije mladih zakonom ni formom nisu mogli biti prihvaćeni.
– Nakon pisanja amandmana kemijskom na koljenu, sada smo ih barem dobili pisane i uvezane. Ante svaka čast, ali ste u jednom dijelu potpuno promašili sadržaj, poručio je Rubeši. A za dio amandmana nezavisnog Enija Meštrovića pojasnio je kako su neprovediti i kao takav primjer zašto se je pred izglasavanje proračuna trebalo razgovarati. Nije usvojen ni amandman bivšeg HDZ-ova vijećnika, sada nezavisnog Damira Burčula s obzirom da je dat izvan roka te se o njemu ne može glasovati, a sadržaj je neprovediv, kazao je Dukić.


Aktualni sat


Na Aktualnom satu vijećnici su i ovoga puta ukazali na glavne infrastrukturne probleme grada, pa je tako HDZ-ov Ante Kolega iznio hvalevrijednu inicijativu o rješavanju ozbiljnog prometnog problema na Relji. Naime, zbog ulaza automobila na parkiralište Poliklinike, na semaforu se stvaraju veliki prometni čepovi, a koji su najveći problem predstavljaju kolima Hitne pomoći.


– Predlažem da se ovdje omogući bolja prohodnost ili da se napravi ugibalište za vozila Hitne pomoći, kazao je Kolega, a predsjednik GV-a Marko Vučetić odgovorio mu je da je inicijativa prihvaćena.


I vijećnik Domovinskog pokreta, Damir Biloglav, iznio je inicijativu koja se odnosi na nadzor videokamerama škrinje svetog Šimuna čiji su dijelovi nedavno pokradeni. Naime, Biloglav je istaknuo da je šokiran činjenicom da ovo neprocjenjivo blago Zadra nije zaštićeno kamerama iako živimo u vremenu kada “se one mogu staviti na svaki kokošinjac”. Gradonačelnika je stoga pitao je li se nakon krađe dijelova škrinje raspitao o stanju sigurnosti ovog neprocjenjivog blaga jer ovo je “kulturni skandal”, poručio je Biloglav. Dukić je odgovorio kako se slaže da trebaju učiniti sve da se škrinja svetog Šime zaštiti.


SDP-ov vijećnik Daniel Radeta upozorio je na problem izljeva fekalnih vida iz brodica poručujući kako će se zadarski akvatorij, kao i Jazine, pretvoriti u crnu mrljiu.


– Što ste poduzeli po tom pitanju, znamo koliko kruzera dolazi u Zadar, moramo to riješiti da nam se more ne bi pretvorilo u kaljužu. Velika količina crnih voda ide u kanal, kazao je Radeta, napominjuči kako se ovo hitno mora riješiti s nadležnim ministarstvom. Gradonačelnik je odgovorio da Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture puno ulaže u Zadar te će učiniti sve da se i ovaj promlem riješi u skladu s propisima.


Radetina kolegica Danijela Vukoša gradonačelnika je pitala ima li fobiju od zelenih površina jer su se i u park Vruljica sasule tolike količine betona. Pojašnjenje je dobila od pročelnika Ureda gradoanačelnika, Ante Ćurkovića, koji je pojasnio kako su o tome detaljno razgovarali sa stručnjacima jer su morali osigurati pristup djeci s poteškoćama u razvoju.


SDP-ov vijećnik Nino Mrčela istaknuo je da je Grad konačno pustio u rad aplikaciju o transparentnosti proračuna, tražeći da se gradonačelnik izjasni o njihovu zahtjevu uvođenja i aplikacije za gradska poduzeća. Dukić je naglasio kako je to i njihov stav te će aplikacija o transparentnosi usljediti i u gradskim poduzećima. Stranačka kolegica Irena Dragić, pak, upozorila je na dodjelu nagrade “Nasmiješeno sunce” Grada i Turističke zajednice.


– Neki su više zavrijedili pomrčinu sunca ili uma. Naime, nagrađen je noćni bar s kojima je povezan čovjek protiv kojeg se vodi kazneni postupak za pranje novca. Ali na stranu to, za HDZ je onaj tko vara državu oduvijek bio i sposoban i uspješan. Na stranu i pjevanje ustaških pjesama u trenutku nacionalnog ponosa jer to je dio vašeg folklora i nažalost društveno prihvaćenog ponašanja, a taj ples s vama pleše i pravosuđe, što je najžalosnije. Ali jezik, stil i način komunikacije nagrađenog je samo dno, teški jad i sramota za naš grad, kazala je Dragić.


Nezavisna vijećnica Adela Frank od gradonačelniak je tražila odgovor o problemu gradnje vrtića u Diklu, pitajući “hoće li barem djeca ove djece dočekati njegovu gradnju”. Pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, odgovorio joj je da su potrebne izmjene prostornog plana. Mogu se ispričati u svoje ime, ali nije do nas, poručio je Kasap.


Vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, Aktualni sat iskoristio je za podnošenje ostavke na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar, na što mu je Dukić odgovorio:


– Nakon dugog vremena dobili ste neki radni zadatak i sad vidite koliko je to teško. Samo kuknjava, kazao je Dukić najavljujući tematsku sjednicu o klubu početkom iduće godine kojemu će prethoditi revizija kako bi se vidjelo što je to Rubeša “sjajno napravio”.


Nezavisnog Enija Meštrovića zanimalo je zašto se u gradskim firmama ne može plaćati bankovnim karticama, već samo u gotovini, a dogradonačelnik Ante Babić odgovorio je kako pretpostavlja da je to zbog provizije koje se naplaćuju u kartičnom plaćanju, no provjerit će i naknadno izvjestiti. Meštrović je upozorio i na velik broj novih građevinskih objekata koji, iako imaju građevinsku dozvolu, ne poštuju njihove norme, pa male zelene površine postaju parkirališta. Gradonbačelnik se složio snjim najavljujući povećanje broja komunalnih redara koji će ići na teren i provjeriti stanje. Građevinskih inspektora je očito vrlo malo i neučinkoviti su, poručio je Dukić.