Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU ZADAR

Predstavljena izložba "Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad"

Autor: Đurđa Baljak

03.06.2023. 18:44
Predstavljena izložba

Foto: Arif SitnicaU Arheološkom muzeju Zadar predstavljena je izložba »Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad«. Zbirka je nastajala tijekom druge polovine 20. stoljeća, a većina predmeta iz zbirke zapravo predstavlja darove franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su posljednjih pedesetak godina veći dio svog svećeničkog života proveli u Demokratskoj Republici Kongo kod naroda Luba.


Ideja o formiranju zbirke


Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze, između ostalog, predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga, a svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti zasigurno plijene pozornost promatrača. Povodom toga je nešto više kazao fra Božo Milić iz Tomislavgrada.


– Naši fratri su pedeset godina djelovali kao misionari u pokrajini Katanga u DR Kongu, a u domovinu bi sa sobom donosili razne predmete koje su dobivali kao dar od naroda Luba ili Baluba. Ovi misionari su imali nakanu širiti evangelizaciju i napravili su prijevod Biblije na njihov jezik kiluba. No, nisu zanemarili njihovu kulturu, pa su tako marljivo skupljali njihove predmete. Tako danas imamo priliku dobiti uvid u kulturu dalekog, nama nepoznatog naroda Baluba, kako doživljavaju sebe, Boga, prirodu i druge ljude, kazao je fra Milić, dok je autor izložbe, Stipan Dilber, kazao nešto više o samoj izložbi.


Foto: Arif Sitnica


Predmeti namijenjeni prodaji
– Potrebno je naglasiti kako svi predmeti predstavljaju darove domorodačkog stanovništva za neka dobročinstva koja su naši franjevci učinili. Ti predmeti su primarno trebali biti prodavani kako bi se s prikupljenim sredstvima gradile crkve, mostovi, sirotišta i ostalo. Franjevci su tako napravili Kulturni centar Baluba, u sklopu kojeg se nalazi muzej i tiskara, kako bi njihova kultura nastavila živjeti. U ovoj izložbi ima jako puno skulpturica koje su karakteristične za subsaharske kulture, zato što se na tim područjima vjeruje kako upravo u njima počivaju duše predaka, odnosno njihove tradicije koja počiva na Lubala kraljevstvu iz 15. stoljeća. Uz to, možemo primijetiti kako postoji i jako puno predmeta koji su fokusirani na žene, a to je zato što žene u njihovoj kulturi zauzimaju posebno mjesto. Tu su i predmeti za lov i ribolov. Nekako se posebno ističu maske i cjelokupna mistika oko njih. Iako većina predmeta ima svoje legende s pobližim opisima, neki od predmeta još uvijek nisu jasno dešifrirani, pa zato surađujemo s našim kolegama u Africi kako bi i to otkrili, zaključio je Dilber, i zahvalio kustosici Timki Alihodžić, ravnatelju Muzeja Jakovu Vučiću i svim ostalima koji su pridonijeli ovoj zanimljivoj i vrijednoj izložbi.


Foto: Arif Sitnica