Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZAŽELI "BnM"

Pomoć starijim i nemoćnim u vlastitom domu

Autor: Marija Paleka

04.11.2022. 21:00
Pomoć starijim i nemoćnim u vlastitom domu

Foto: Privatna arhivaProjekt »Zaželi BnM« prijavljen je u svibnju 2022. godine kada je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III« (UP.02.1.1.16) u okviru Prioritetne osi 2 »Socijalno uključivanje«, Specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije, Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.«


O tome kako je konačno došlo do realizacije ovog projekta, doznali smo od Drine Bešenić, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda.


Zapošljavanje 9 žena


– Projekt je odobren u listopadu 2022. godine kada je ujedno i potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i traje 8 mjeseci. Trenutačno je u početnoj fazi realizacije, kada se sastaju nositelj projekta i partneri, odnosno članovi projektnog tima koji pripremaju objavu javnog poziva za zapošljavanje pripadnica ciljane skupine. Pripadnice ciljane skupine pružaju usluge potpore i podrške starim i nemoćnim osobama 6 mjeseci, istakla je Bešenić.
Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, dok su među partnerima Općina Tkon zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Zadar, Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru te Udruga za promicanje skrbi o invalidnim, starim i nemoćnim osobama »Nada«.


Pročelnica ističe kako je projekt od izuzetnog značaja za Biograd i za općinu Tkon jer omogućava zapošljavanje 9 žena s najviše srednjoškolskim obrazovanjem, koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će pružati usluge potpore i podrške za 54 stare i nemoćne osobe, gdje takve usluge nisu razvijene ili nedostaju.


Sveukupna vrijednost projekta »Zaželi BnM« je 444.860,00 kuna. Najveći postotak odnosi se na troškove plaće i troškove prijevoza za 9 žena koje će pružati usluge potpore i podrške za 54 krajnja korisnika. Kako doznajemo od pročelnice, manji dio odnosi se na troškove početne i završne konferencije projekta, kao i troškove izrade promotivnih materijala.


– Projekt »Zaželi BnM« iznimno je značajan jer se njime osigurava bolja kvaliteta života i smanjuje socijalna isključenost obje kategorije, ciljane skupine nezaposlenih žena te krajnjih korisnika, starih i nemoćnih osoba. Istraživanjem smo zaključili kako je najviše nezaposlenih ženskih osoba s područja grada Biograda na Moru i općine Tkon starije od 50 godina, s najviše završenom osnovnom ili srednjom školom. Velika prisutnost dugotrajne nezaposlenosti kod nekvalificiranih i srednje kvalificiranih žena, dovodi do zastarijevanja njihovih znanja i vještina te ih objektivno postupno udaljava od tržišta rada, otvarajući realnu prisutnost rizika od siromaštva i društvene isključenosti. Kako bi se prepoznati problem riješio, potrebno je provoditi projekte koji će poticati razvoj novih znanja i vještina žena, kao i jačanje već postojećih te poticati integraciju nezaposlenih žena na tržište rada, naglašava Bešenić.


Deinstitucionalizacija


Osim što je kao problem prepoznata teža zapošljivost ciljane skupine, kao problem je također prepoznat visok udio starog stanovništva koje živi u samačkim kućanstvima te se često ne mogu brinuti za sebe. Potrebno je spriječiti njihovu socijalnu isključenost i društvenu izolaciju, te im osigurati uslugu pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u vlastitom domu, čime će se smanjiti potreba za institucionalizacijom.


Izvaninstitucionalno zbrinjavanje starijih i nemoćnih osoba ovim projektom ima mnoge prednosti, primjerice, omogućuje starijim osobama duži ostanak u vlastitom domu kao i zadovoljenje specifičnih potreba u lokalnoj sredini. Stoga je, prema riječima pročelnice, ubuduće potrebno reformirati tradicionalne oblike skrbi za starije, proširivati postojeće programe i provoditi nove programe socijalne zaštite u području skrbi za starije osobe.


– Odaziv, odnosno interes za sudjelovanjem u ovom projektu je visok. Zasad možemo reći kako smo krajnje korisnike, odnosno 54 osobe starije životne dobi i nemoćne osobe identificirali bez problema. Njima su ovakvi projekti vrlo zanimljivi jer se provode u lokalnoj sredini, točnije njihovim domovima. Također, objavom javnog poziva za zapošljavanje pripadnica ciljane skupine, nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, nadamo se velikom odazivu, zaključuje Bešenić.