Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRVI EU PROJEKT: ZAŽELI

Sedam gerontodomaćica brinulo o 55 starijih stanovnika

Autor: Toni Perinić

18.10.2022. 11:18
Sedam gerontodomaćica brinulo o 55 starijih stanovnika

Foto: Toni PerinićZavršnom konferencijom i prigodnim domjenkom, zaključeno je provođenje prve faze projekta Zaželi u općini Vrsi. Podsjetimo, taj hvalevrijedan i za starije stanovnike značajan EU projekt vrijednosti 1,1 milijun kuna provodio se proteklih trideset mjeseci u Vrsima i Poljicima. Sedam gerontodomaćica je projekt započelo edukacijom u Pučkom otvorenom učilištu Zadar, dok su praksu odradile u domovima Giovanni Vrsi i sveta Marta Poljica.


Na samom početku prigodnog programa, prisutnima se obratio općinski načelnik Luka Perinić, iskazavši zadovoljstvo uspješnim provođenjem projekta.


– Na samom kraju ovog projekta, želim zahvaliti svim sudionicima koji su dali svoj doprinos kvalitetnoj provedbi. Naši stariji sumještani zaslužuju brigu i pažnju, a vjerujem kako su kroz ovaj projekt dobili ono najbolje. Želim vam mnogo uspjeha i u budućnosti, u novoj, trećoj fazi, istaknuo je načelnik Perinić.
Program »Zaželi – program zapošljavanja žena« u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti.


– Sedam gerontodomaćica brinulo se kroz trideset mjeseci za 55 krajnjih korisnika. Kroz projekt, nabavljeno je sedam bicikala za prijevoz gerontodomaćica u vrijednosti 9.996 kuna. Na pakete higijenskih potrepština utrošeno je 72.185,40 kuna, a za vidljivost i promidžbu 7.435,13 kuna.


Prvi EU projekt koji se realizirao od osnutka Općine Vrsi


Napominjem kako je ovo prvi EU projekt koji se realizirao od osnutka Općine Vrsi, tako da nam je posebno značajan, istakno je Vukić. Također, u nastavku je zahvalio partnerima, koji su podržali realizaciju projekta.


– Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje te Centar za socijalnu skrb Zadar. Ovom prilikom, zahvaljujem im na pomoći i suradnji, dodao je voditelj projekta.


Veliki obol cijeloj priči dao je i koordinator Šime Stojak, koji je surađivao s gerontodomaćicama i korisnicima na terenu. Prema njegovim riječima, danas su svi kao jedna velika obitelj.


– Kad smo krenuli u ovu priču bilo je teško ostvariti povjerenje korisnika, ali nakon nekog vremena, svi smo se povezali i postali kao obitelj, rekao je Stojak.


Bitno je naglasiti kako je dovršetkom ove faze, s realizacijom krenula nova pod nazivom »Veliko srce za Vrsi i Poljica« vrijedna nešto manje od pola milijuna kuna, kojom je zaposleno deset žena s područja općine na rok od šest mjeseci.