Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nova diploma

Polona Bencun Gumzej jedina certificirana terapeutkinja za parove od Rijeke do Dubrovnika

Autor: Marina Šaponja

17.02.2023. 10:46
Polona Bencun Gumzej jedina certificirana terapeutkinja za parove od Rijeke do Dubrovnika

Foto: Mate KominaNova internacionalna diploma, Imago Relationship Therapist, još je jedna u nizu koje je stekla zadarska dr. med. spec. škol. med., liječnica, specijalistica školske i sveučilišne medicine te psihoterapeutkinja Polona Bencun Gumzej. Ovu diplomu Bencun Gumzej je stekla nakon šest godina zahtjevnih edukacija i kriterija koje je trebala ispuniti, a posebnost je u tome što je tek 10. psihoterapeutkinja u Hrvatskoj koja se može pohvaliti s ovim certifikatom koji je certificiran od strane američkih stručnjaka, točnije Imago International training Institutea.


– Ova diploma rijetka je u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ja sam postala jedini terapeut s ovom diplomom od Rijeke do juga Dalmacije. Većina stručnjaka s ovim certifikatom radi u Zagrebu, tek je jedna kolegica u Rijeci. Razlog zbog kojeg se ova diploma teško dobija jest što je edukacija centralizirana, provodi se u Zagrebu, zatim terapeuti trebaju imati određene godine staža, kriteriji su strogo kontrolirani, supervizija je dugotrajna, a sve pregledava certificirana osoba, objašnjava ova psihoterapeutkinja te dodaje kako ni sama ne zna koja joj je ovo diploma po redu, a i sama voli uvijek iznova nešto novo učiti i osobno se rasti i razvijati


Rijetki se odlučuju na ovakav pothvat jer, kako kaže Polona, s parovima nije lako raditi.
– Terapija za parove je emotivno jako zahtjevna za njih, ali i za terapeute. Lakše je raditi s jednom osobom nego s parom jer je potrebno manje iskustva i nije komplicirano. Naime, kada se radi s parovima tada je komplicirano cijelu priču držati, imate dvoje ljudi, treba hendlati sukob, emocije… Ali je ova priča vrijedna i jedinstvena, ističe Polona.


Pristup u psihoterapiji počeo se mijenjati 80-ih godina prošlog stoljeća. Partnerski odnosi služe nam da rastemo i razvijamo se zajedno.


– Imago terapija se tako zove zbog glavne tehnike koja se provodi, zrcaljenja. Naime, kada ulazimo u odnose ni sami ne znamo, nismo svjesni što nas je privuklo kod druge osobe, a s godinama, obvezama nas iste stvari koje su nas nekad privlačile počinju nervirati. Volimo se, ali se ne razumijemo. Kada krenu obveze, djeca, posao i slično, tada stvarni problemi isplivaju. Ova tehnika uistinu je vrijedna jer kada bi se ljudi posvetili upoznavanju jedno drugog na dubljem nivou, kada bi utrošili energiju i vrijeme u to, kao što utroše na organizaciju vjenčanja, na primjer, bilo bi puno manje razvoda. A siguran brak, dom, najbolje je što možete napraviti jedno za drugo i za svoju djecu. Bolje je stoga raditi na problemima dok se nisu iscrpile frustracije, naglašava Polona.


A zbog čega se odlučila na edukaciju isključivo za terapiju za parove? Njezin motiv je bio sljedeći certifikat kojeg želi dobiti, a riječ je o imago terapiji roditeljstva zbog čega će, dodaje, potegnuti čak do New Yorka.