Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Dr. Polona Bencun

Tinejdžeri imaju osjećaj da su neranjivi i jako teško prihvaćaju bolest

Autor: Doria Kolanović

15.12.2022. 16:00
Tinejdžeri imaju osjećaj da su neranjivi i jako teško prihvaćaju bolest

Foto: Mate KominaU multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. med. spec. škol. med., te psihoterapeutkinja za djecu, obitelj i odrasle, održala je predavanje u organizaciji Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – »Cukrići« Zadar i Grada Zadra na temu »Suočavanje s dijagnozom – tinejdžeri s dijabetesom (seksualnost, izlasci i eksperimentiranje)«.


S obzirom na to da je pubertet »škakljiv« i u nekim aspektima za djecu pomalo neugodan dio odrastanja u kojem doživljavaju razne promjene, fizičke i psihičke, dr. Bencun – Gumzej na predavanju je otkrila kako se nositi s izazovima na koje djeca, a i njihovi roditelji, nailaze u tom razdoblju. Naravno, neizbježno i izrazito korisno bilo je dotaknuti se i razvoja seksualnosti, potrebe za izlascima, druženjima i očekivanim eksperimentiranjima koje prolazi gotovo svaki tinejdžer u namjeri da bolje upozna sebe i svoje interese.


– Većina kroničnih bolesti definitivno smanjuje kvalitetu života djeteta, odnosno tinejdžera, što zasigurno utječe na njihovu svakodnevicu. Problem tinejdžera je što imaju osjećaj da su neranjivi i jako teško prihvaćaju ideju da s njima nešto nije u redu, a bolesti poput dijabetesa zahtijevaju jako puno discipline i ograničenja. Govorimo o vrlo dramatičnoj bolesti koja uvijek u prikrajku skriva opasnosti, što onome tko to ima, naravno, nije ugodno, rekla je Bencun – Gumzej.
Seksualnost je često tabu tema, iako je sastavni i prirodni dio razvoja svakog čovjeka. U fazi puberteta kada tinejdžeri imaju potrebu za stvaranjem prvih romantičnih veza i otkrivanjem dotad nepoznatog teritorija, od iznimne je važnosti da se u svojoj koži osjećaju dobro i sigurno sa svojom seksualnošću i seksualnim identitetom kako bi s dozom olakšanja bili spremni na istraživanje nepoznatog.


-Tinejdžerima s kroničnim bolestima nije lako jer žele samostalnost, neovisnost i zadatak im je upoznavati i istraživati svijet, od seksualnosti do eksperimenata. Naravno da to dovodi do ograničenja koja izazivaju frustracije. Zadatak tinejdžera i roditelja je da shvate kako se osjećaju tinejdžeri, a posebno oni koji imaju kroničnu bolest i da im pomognu u dugotrajnom procesu preuzimanja odgovornosti za sebe, ali i za svoju bolest, a to je prilično velik zadatak, zaključila je dr. Bencun – Gumzej.