Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Mnogi je podržavaju

Pokrenuta peticija za otvaranje banke u Ninu

Autor: Doria Kolanović

06.01.2023. 12:41
Pokrenuta peticija za otvaranje banke u Ninu

Foto: Silvano Jezina/ArhivaOtkako je zatvorena banka u Ninu, stanovnicima Privlake, Nina, Vrsi i Vira uvelike je otežano, zbog vremena, ali i zbog puta kojeg trebaju prevaliti do banke. Podsjećamo, otkako se banka u Ninu zatvorila, najbliža banka za njih sad se nalazi u Zadru.


Još 2019. godine, u vrijeme donošenja odluke o zatvaranju poslovnice u Ninu, gradonačelnik Nina Emil Ćurko upozorio je kako će banka izgubiti velik broj klijenata s obzirom na to da navedena područja zajedno broje preko 20.000 stanovnika. U obzir se uzima i impresivan broj noćenja koja ljeti imaju, pa se Ćurko zapitao kako je moguće da poslovnica u Ninu nije profitabilna. Tako je u ime načelnika Vrsi, Vira i Privlake, zamolio banku da još jednom razmisli o zadržavanju svoje poslovnice u Ninu.


No, banka je ipak odlučila da se održavanje poslovnice u Ninu ne isplati.
Kako bi se pokušalo riješiti taj problem i na taj način olakšati stanovnicima, u privlačkom caffe baru Tonći pokrenuta je peticija za ponovno otvaranje banke u Ninu.


– Ja sam prvi potpisao tu peticiju, naravno da podržavam opciju otvaranja banke u Ninu. Pričao sam s načelnicima Vira i Vrsi te s gradonačelnikom Nina, koji također smatraju da je to odlično rješenje. Razgovarao sam sa županom na radnim kolegijima kako bismo pokušali realizirati tu ideju. Kad se ugasila banka u Ninu, to je ljudima stvorilo mnoge probleme, kazao je Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka.


Međutim, čini se da ideja možda neće i zaživjeti tako lako.


– Stav banke jest da nemaju dovoljno prometa na tim prostorima, upravo radi internet bankarstva i otkako je pošta preuzela dio odgovornosti. Jednostavno nemaju dovoljno prometa da bi im ta podružnica bila isplativa, ističe Begonja.


Stanovnici su također za ostanak poslovnice u Ninu.


– Peticija je odlična ideja, ja ću je zasigurno potpisati. Ima puno starih ljudi koji ovise o toj poslovnici, teško im je ići u grad. Ima ih dosta koji su sami pa ovise o drugima koji ih trebaju voziti u Zadar. Naravno da je korisno i za obrtnike, ugostitelje. Ljeti svaki tjedan moramo ići u grad kroz gužvu, a to oduzima vrijeme i energiju, kaže vlasnik poznatog privlačkog restorana.


– Dapače, to je blizu Privlake, pet minuta automobilom, a do Zadra izgubim previše vremena. Posebice je praktično jer pošta ne radi subotom, zasigurno bi nam olakšalo, složila se umirovljenica iz Privlake.


Naposljetku, svi se slažu da je ideja o ponovnom otvaranju banke u Ninu definitivno vrijedna truda oko realizacije, ali ostaje još čuti presudnu odluku banke.