Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PREMIJER PLENKOVIĆ

"Među pet smo država s najvišom stopom rasta ove godine"

Autor: Hina

11.11.2022. 20:11

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas 44. međunarodni sajam knjige – Interliber na Zagrebačkom velesajmu te za medije komentira aktualna zbivanja, javlja HRT.


Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast od 6 posto, sljedeće godine 1 posto, a 2024. godine 2 posto, dok bi inflacija ove godine trebala dosegnuti 10.1 posto, objavila je danas Europska komisija u svojim jesenskim ekonomskim prognozama. Premijer je rekao u uvodu kako je zaista zadovoljan procjenom.


– Ove procjene revidirane Europske komisije potvrđuju ono što kontinuirano govorimo. Oni su revidirali s proljetnih prognoza rasta za Hrvatsku ove godine koje su bile 3,4 posto na 6 posto. Vidimo da je to doprinos izvoza, ulaganja i EU fondova, mjera Vlade, potrošnje i turizma. Procjena od 6 posto je nešto optimističnija nego što je imala Vlada. Ohrabruje da smo među pet država s najvišom stopom rasta u ovoj godini. To je jako dobar zalog za iduću godinu kad se očekuje usporavanje ekonomije, njihova procjena je 1 posto, a naša je na 0,7.
Jako dobro konvergiraju procjene o inflaciji u idućoj godini, a ona je upola manja nego u ovoj godini. Bit ćemo u drugom kontekstu gdje smo puno zaštićeniji zbog članstva u eurozoni i gdje smo odgovornom politikom javnih financija akumulirali jedan određeni fiskalni kapacitet za potporu građanima u energetskoj krizi, a isto tako u reputacijskom smislu zemlja koja ima jasan cilj – dva sidra su bila europodručje i Schengen . Za koji tjedan ćemo ostvariti oba cilja. Na investicijskom kreditnom rejtingu nam je to veliki uspjeh čije ćemo efekte s godinama u potpunosti razumjeti, rekao je.
Komentirao je predsjednika Milanovića za kojeg je rekao da stalno iznosi lažnu tezu javnosti da je Vlada izručila Agrokor ruskim bankama, a to je jedna laž.


– On kao pravnik zna da su ruske banke bili kreditori bivšem vlasniku Todoriću koje on nije bio u stanju vratiti njima, ali i brojnim drugima. Vlada je poduzela odvažan korak, spasila radna mjesta, dobavljače, OPG-ovce. Kompanija se digla s poda i vraća se na tržište u razinu. Ići s ovakvim tezama je lažno, pogotovo za osobu koja zastupa ruske stavove zadnjih godinu dana, naglasio je.


Istaknuo je kako očekuje da u Vukovaru bude dostojanstveno s puno pijeteta i poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali najviše za Hrvatsku.


– Nitko ne govori o dvije kolone u Vukovaru. Milanović je očito odabrao ove godine otići u Škabrnju, što je dobro. Mi ćemo otići u Škabrnju nakon što završim susret sa španjolskim kraljem koji je u Hrvatskoj 17. studenog pa ćemo to popodne otići u Škabrnju, a sutradan ćemo biti u Vukovaru kao što smo bili sve ove godine, zaključio je.