Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

završeno preuzimanje

Pavić: Sjedište Atlantske plovidbe neće se premještati u Zadar

Autor: Iva Bucić

23.02.2024. 10:24
Pavić: Sjedište Atlantske plovidbe neće se premještati u Zadar

Foto: Arhiva ZL/Luka JeličićZadarska Tankerska plovidba dodatno je povećala svoj udio u vlasništvu najvećeg dubrovačkog brodara, Atlantske plovidbe. Kupnjom 523.534 novih dionica udio Tankerske plovidbe porastao je s 3


9.1 na 64.11 posto temeljnog kapitala, odnosno 64.25 posto glasova na skupštini dioničara Atlantske plovidbe. No, kako objašnjava predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić, s obzirom na dosadašnji obrazac dolazaka dioničara na skupštinu, vrlo izvjesno je da će Tankerska na skupštini imati preko 75 posto glasova, što bi bilo dovoljno za donošenje i odluka poput daljnje dokapitalizacije ili delistanja s burze.


Povećanje energetske učinkovitosti


– Prvi sljedeći očekivani korak je da će Upravni odbor reflektirati dioničarsku strukturu, što znači da ćemo predložiti predstavnika Tankerske plovidbe u Upravni odbor Atlantske plovidbe i onda nakon što to bude izglasano na skupštini, formalno ćemo biti u kontroli društva i moći ćemo procese kontrolirati iznutra. Do tada smo dioničari kao i svi ostali, tumači Pavić.

Kako naglašava Pavić, sjedište Atlantske plovidbe ostat će u Dubrovniku, a Tankerska plovidba za sada nema namjeru povećavati svoj udio.


– S obzirom na to da smo prešli prag od 25 posto, i već dali javnu ponudu, daljnje stjecanje dionica ne bi rezultiralo obvezom nove javne ponude, ali zasad Tankerska nema namjeru stjecati daljnji udio jer za to realno nema potrebe, govori Pavić.


Ciljevi koje Tankerska plovidba planira postići trebali bi rezultirati pomlađivanjem i povećanjem energetske učinkovitosti flote Atlantske plovidbe, što ne isključuje nabavu rabljenih brodova koji mogu biti financijski isplativiji, potom fokusiranje na reinvestiranje dobiti, širenje i modernizaciju flote.


Izvješće o preuzimanjuU utorak je na Zagrebačkoj burzi objavljeno izvješće o preuzimanju u kojem stoji da je najnoviju ponudu Tankerske plovidbe prihvatilo 1748 dioničara. Ponudu je, među ostalima, prihvatio i državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), prodavši malo više od polovice svog udjela.


Radilo se o ukupno 56.154 dionice, odnosno 2,7 posto udjela, čime je država zaradila nešto više od tri milijuna eura. Prema dostupnim informacijama, ponudu su prihvatili i vodeći ljudi Atlantske plovidbe, uključujući glavnog izvršnog direktora Marka Domijana, te izvršne direktore Vicenca Jerkovića i Edu Taslamana.


Nakon što je prošle godine Tankerska plovidba dokapitalizacijom stekla 638.501 dionica i time povećala udjel na više od 39 posto, bili su obvezni dati ponudu za preuzimanje, što je i učinjeno u siječnju, odnosno u zakonski propisanom roku. Atlantska je plovidba putem Zagrebačke burze objavila javni poziv dioničarima za povećanje temeljnog kapitala upisom do najviše 697.760 novih dionica.