Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ZNANJE I IMANJE

Članice OPG-ova u Gračacu učit će o poduzetništvu

Autor: Goran Šimunov

04.03.2024. 10:36
Članice OPG-ova u Gračacu učit će o poduzetništvu

Foto: Osobna arhivaO osnivanju i upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom te o poduzetništvu žena u ruralnom području educirat će se sudionice koje su se prijavile na četverodnevni tečaj koji od sutra do petka, u trajanju od 32 sata, u Gračacu provodi Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede. Tečaj koji je za sve polaznice besplatan završit će pismenim i usmenim ispitom, nakon čega će one osobe koje ga polože steći odgovarajući certifikat.


Govoreći o ovom tečaju predsjednica udruge Prospero iz Gračaca, Slavica Miličić, kazala je kako je njihova udruga Ministarstvu ustupila prostor, a u okviru tečaja će predstavnice ove udruge polaznicama održati radionicu filcanja vune.


(Ne)zbrinjavanje vune


– Naša udruga na planu filcanja vune ima puno znanja i uspjeha, pa nije loše da se sudionice tečaja malo educiraju. Dobit će i certifikat koji će im pomoći kad pišu projekte da mogu ostvariti veći broj bodova.
Najbitnije je da na tečaju nauče stvari koje su im bitne, kao što su svi potrebni podaci koji se moraju napisati u projektu, kao i da ispoštuju sve zahtijevane rokove, da ne bi morali plaćati kaznu ili da ne dobiju novac za projekt.


Želi se polaznicama omogućiti stjecanje boljih kompetencija i da nauče nešto novo, govori Miličić dodajući kako je tečaj namijenjen ženama vlasnicama ili članicama OPG-ova.


– Na gračačkom području imamo jako puno onih koji ne znaju što bi s vunom. Mi ćemo ih podučiti kako što bolje iskoristiti vunu. Obično kad ošišaju vunu skladište ju negdje, pa to onda nitko ne dođe otkupiti, što im na kraju postane velik problem. Komunalna poduzeća s ovog područja nemaju uslugu odvoza i zbrinjavanja vune.


A ovce se moraju šišati. Da bi bila što kvalitetnija vuna ne bi bilo loše da se ovce šišaju i dvaput godišnje, budući da ovim životinjama to više odgovara. Prvo šišanje ovaca je u svibnju s ciljem da ovce ljeto dočekaju ošišane kako im ne bi bilo vruće.


I nije ovcama samo ugodnije na vrućini biti ošišanima, već se i pri kretanju kroz prirodu neće zaplesti o neku granu…, priča predsjednica Prospera, udruge koja je kroz brojne radionice svoje polaznice poučavala u tradicijskim obrtima. U sklopu tih radionica su nastali mnogi kvalitetni proizvodi, a puno su napredovali i u proizvodnji obuće.


Seoski turizam


– Naša udruga proizvodi vunene papuče, gležnjače, vunene uloške, loptice za mace, za kućne ljubimce. Potom razvijamo skrivalice za mace. Mogu se od vune napraviti razni proizvodi. Sve radimo ručno, filcanje je baš ručni rad, budući da sve ono što ruka može napraviti ne može stroj.


Možemo se pomoći strojevima da napravimo polufilc ili malo doraditi na perilici rublja na centrifugi i slično. No, glavnina posla je ručni rad, ističe Miličić dodajući kako je polaznicama ovog četverodnevnog tečaja namijenjen i drugi program koji će im omogućiti diversifikaciju poljoprivrednog gospodarstva.


– Na tečaju će biti i radionica vezana za izradu krema, pomada i ostalog. Polaznice će naučiti kako mogu koristiti bilje u izradi krema te ga onda plasirati na svom OPG-u. Malo njih uopće razmišlja o mogućnosti da se uz poljoprivredu mogu baviti i seoskim turizmom.


Predviđen je odlazak na jedno imanje gdje će se polaznicama pokazati kako na njemu imati smještajne kapacitete, kako ponuditi hranu koju proizvode gostima koji će doći na imanje. Bit će tečaj dosta poučan, zaključuje Miličić dodajući kako je bitno da na tečaju sudjeluje što više OPG-ovaca. Zasad se na njega prijavilo 15 žena.