ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

"San ranjenog Krista"

Ususret Uskrsu i nadolazećim danima Zadarske županije u NMZ-u se otvara zanimljiva izložba

Autor: Portal ZL

04.03.2024. 09:44
Ususret Uskrsu i nadolazećim danima Zadarske županije u NMZ-u se otvara zanimljiva izložba

Foto: Narodni muzej ZadarIzložbom »San ranjenog Krista« Etnološki odjel NMZ-a obilježava blagdan Uskrsa i nadolazeće dane Zadarske županije. Na izložbi se predstavlja četrnaest tapiserija iz Kršćanskog ciklusa, četiri misna ruha i tkane uzornike nastale za potrebe misnog ruha. Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović i liturgijsko ruho autorice Ane Tomljanović je za ovu izložbu posudila Zadarska nadbiskupija.


Zbirka tkanja i tapiserija bračnog para Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada te na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika.


Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u »Zbirku tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović«.
Zbirka tapiserija je podijeljena u četiri tematske cjeline prema četiri faze umjetničkog stvaranja bračnog para Tomljanović u mediju umjetničke tapiserije na području primijenjenih umjetnosti. Prva faza »Velebitika« predstavlja prvu tematsku cjelinu – Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspiriranu velebitskom prirodom, druga cjelina »Realizam u prikazu grada Zadra i prirode«, treća faza »Kršćanska tematika« i četvrta faza »Portreti«.


Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija i 106 uzornika.


Tapiserija »San ranjenog Krista« ističe se posebnošću prikaza, prikazuje usnulog Krista koji poslije sve muke smireno odmara ispod vinove loze. Tapiseriju odlikuje umjetnička sloboda u interpretaciji klasičnog sakralnog prizora, posebnost ideje i unikatnost pristupa Isusovoj muci u plošnoj, linijskoj, stiliziranoj figurativnoj interpretaciji.


Izložene su i tapiserije Krštenje na Jordanu, Veronikin rubac, Zadarski poliptih I, Zadarski poliptih II, Zadarski triptih, Sv. Anastazija, Sv. Mihovil, Muka Kristova, Vidjeli smo njegovu zvijezdu, Rođenje Kristovo, Ave- Maria. Naša Gospa od zdravlja, Sv. Krševan i Vinova loza. Otvorenje izložbe je u srijedu, 06. ožujka u 12 sati u Etnološkom odjelu NMZ-a.