Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STUDENTI OGORČENI

Paški studenti ogorčeni na "praznu" priču o stipendijama

Autor: Nikolina Lucić

07.12.2023. 13:28
Paški studenti ogorčeni na

Foto: Ilustracija/PixabayGradonačelnik grada Paga pohvalio se kako je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici jednoglasnom odlukom izglasalo gradski proračun za sljedeću godinu u iznosu od 9.420.000 eura. Uz obećanje kako ćemo se o temi podrobnije čuti sljedećeg dana, od utorka ga pokušavamo dobiti da nam uz to pojasni i situaciju na koju su nam se požalili paški studenti zbog neobnavljanja Javnog natječaja za dodjelu stipendija. Nije nam se javio na pozive, a konkretan odgovor nismo dobili niti od njegovih kolega iz paške Gradske uprave.


Zadnji natječaj 2019.


Proračun za 2024. godinu inače je za oko milijun eura veći od proračuna za ovu godinu. No, u proračunu nije jasno definirana isplata gradskih stipendija za studente, koje gradonačelnik obećava već duže vrijeme. Iz grupe »Paški studenti« su nam se tako požalili da od 2019. godine nema Javnih natječaja za gradske stipendije, iako im iz Grada stalno ponavljaju kako je ulaganje u obrazovanje i budućnost mladih jedna od strateških odluka.


– Javljamo Vam se s pričom Grada Paga i stipendija, koje su uredno spomenute u proračunima, a natječaja za njih nema. Grad Pag izjavljuje kako je obrazovanje mladih najisplativije ulaganje u budućnost i da su stoga osigurali isplatu stipendija. Svojim djelima ne pokazuju da im je stalo do ulaganja u obrazovanje. Ako Grad nema u planu raspisivati natječaj za stipendije, neka u proračunu ne navode kako su sredstva za isplatu takvih izdvojena, napisali su nam paški studenti, istaknuvši kako je u proračunu Grada Paga za 2024. godinu navedeno kako su se i ove godine osigurala sredstva za isplatu stipendija studentima, navode aški studenti dodajući kako se tako navodilo i u proračunima 2023., 2022., 2021., 2020. godine, iako je natječaj zadnji put raspisan 2019. godine, što je i vidljivo na stranici Grada Paga.
– Gradonačelnik Ante Fabijanić je u izjavi za Radio Pag 19. travnja 2022. naveo kako će se natječaj za stipendije raspisati u roku tri mjeseca, a prema toj izjavi natječaj je trebao biti raspisan do srpnja 2022. godine. Natječaj dandanas nije raspisan, poručili su studenti.


Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, Foto: Luka Jeličić


Nedostupan gradonačelnik


– Grad Pag izjavio je kako oni isplaćuju svoje obveze studentima prema ugovorima o stipendiranju, aludirajući time na raspisane natječaje iz 2019. godine i prije. Natječaji za stipendije raspisuju se na godišnjoj razini i vrijede za tekuću akademsku godinu, tako da je izjava Grada kako oni i dalje ispunjavaju obveze iz prijašnjih natječaja prema tim studentima suluda, napisali su nam studenti, frustrirani činjenicom da im u Gradu nitko ne odgovara na pozive i upite.


– Doista je teško stupiti u kontakt s gradskom upravom Grada Paga s obzirom na to da nam na mailove gotovo nikad ne odgovaraju. Prvi mail smo uputili 8. 1. 2022., a zadnji 1. 12. 2023. Na upite su nam odgovorili preko adrese računovodstva, odakle su nam poručili da sve upite koje imamo, vezane za stipendije, šaljemo na mailove [email protected] i [email protected]. Navedeni na poslane upite ne odgovaraju. Na sve upite koje smo poslali ove godine, sveukupno njih šest dobili smo samo jedan odgovor, koji je bio od računovodstva, da se obratimo na mail Gradske uprave. Nikakve druge odgovore nismo dobili. Ne znamo kome se više obratiti, poručuju studenti grada Paga, a da je nemoguće doći do izjave gradonačelnika Fabijanića i sami smo se, nažalost, uvjerili.