Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADRANI I GOSTI MOGU ODAHNUTI

Grad Zadar neće dodatno uvoditi red na plažama

Autor: Nikolina Lucić

07.12.2023. 12:00
Grad Zadar neće dodatno uvoditi red na plažama

Foto: Luka JeličićNa nekim će jadranskim plažama od ljeta uživanje na plaži biti strože kontrolirano. No, Zadrani i njihovi gosti mogu odahnuti, jer u Gradu ne namjeravaju postrožiti pravila ponašanja na gradskim plažama, kao što je Gradsko vijeće Pule nedavno odlučilo. Podsjećamo kako Puležani i turisti od sada na gradskim plažama više ne smiju piti jaka alkoholna pića na svim uređenim i prirodnim plažama i kretati se u toplesu, osim na nudističkim plažama. Iznimka od zabrane alkohola ipak su ostali beach barovi i vjerske, kulturne, sportske ili slične manifestacije.


Nakon što je koncem srpnja ove godine donesen novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, svi gradovi i općine u priobalju i na otocima u svrhu održavanja reda na pomorskom dobru u obvezi su donijeti odluke o redu na pomorskom dobru. Općina Kostrena se tako pridružila Puli u zabrani toplesa izvan nudističkih plaža, no u zadarskoj su Gradskoj upravi uvjereni su kako postojeći zakonski okvir dobro kažnjava nepoćudna ponašanja na gradskim plažama. Pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robrtino Dujela kazao je kako dosada nisu imali problema s provođenjem propisa o pristojnom ponašanju na gradskim plažama, zbog čega su se i odlučili ostati pri postojećem zakonskom okviru.


– Mišljenja smo da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira dovoljno jasno utvrđuje razliku između neprihvatljivog kršenja javnog reda i mira, omalovažavanja moralnih osjećaja građana s jedne strane strane i uobičajenog opuštanja posjetitelja gradskih plaža, s druge strane. Kako nemamo zaprimljenih evidentiranih prijava devijantnog ponašanja u tom dijelu od strane nadležnih službi nadzora nad provedbom zakona, trenutno ne postoji potreba kao u drugim sredinama za donošenjem takve odluke. Odluku o komunalnom redu dopunili smo prošle godine odrednicama o prihvatljivom odijevanju unutar uže povijesne jezgre, poručio je pročelnik Dujela.


Pročelnik Robertino Dujela, Foto: Luka Jeličić