Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PLEMENIT ČIN

U HNK Zadar održana tradicionalna božićna akcija doniranja krvi

Autor: Đurđa Baljak

07.12.2023. 13:08
U HNK Zadar održana tradicionalna božićna akcija doniranja krvi

Foto: Mislav KlanacU Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je tradicionalna božićna akcija doniranja krvi, organiziran od strane Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga – Zadar i Crvenog križa. U humanitarnoj inicijativi je sudjelovao veliki broj darivatelja što je još jednom potvrdilo spremnost građana da nesebično pruže svoju pomoć. Predsjednik Kalelarge, Venci Jurin, uručio je ruže svim darivateljima i darivateljicama uz tople riječi zahvale. Osim što je poznat po svom dugogodišnjem organiziranju i sudjelovanju u humanitarnim akcijama, ističe se i sa svojom direktnošću u komunikaciji, pa nam se tako požalio na nedostatak podrške od strane Grada Zadra.


— Iako su darivatelji krvi nekoć bili na istaknutom mjestu u Crvenom križu, danas se čini da su zapostavljeni i često suočeni s nepoštivanjem. Naime, osjećamo se zanemareno, gotovo bačeni pod socijalnu skrb, dok se borimo za podršku. Imamo slabu financijsku podršku od Grada Zadra, primjerice nedavno su nam poslali samo 500 eura. Što možemo s tim? To je nedovoljno za naše potrebe. Iako se ističemo u prikupljanju krvi, primjerice jedan put smo donirali 150 doza u jednom satu, dok je Zagreb, primjerice, donirao 58. Tada nam je Grad poslao 1500 kuna, što smo vratili natrag. Moramo neprestano moliti za podršku. Srećom, Zadarska županija nam pruža konstantnu financijsku podršku, zahvaljujući zaslugama nekadašnjeg zapovjednika 7. Domobranske pukovnije i bivšeg dožupana, Danijela Kotlara, kazao nam je Jurin.


Kako ističe, Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga – Zadar postoji od 1993. godine, a od tada su donirali oko 7.800 litara krvi.
— Ovaj aktiv predstavlja najveći pothvat u povijesti naše države. Kroz sve ove godine, tisuće darivatelja je prošlo kroz njega. Tijekom 1994. godine, za vrijeme mandata ministra Kujundžića, zamoljeni smo da mu omogućimo posjet iznimnoj humanitarnoj akciji u HNK-u kada smo prikupili oko 400 doza krvi u samo jednom danu. Od samih početaka spajamo humanost i kulturu. Tada je još bio živ i doktor Perović, jedan od najboljih pedijatara u Europi, čija je majka bila iz Kalija, baš kao i moji roditelji. Zaista smo ponosni na činjenicu da imamo najbolji transfuzijski centar u Hrvatskoj. Nekada su Rijeka, Pula i Split bili tri najveća centra za darivanje krvi, zbog velikih brodogradilišta. Primjerice, Split je imao 6.000 radnika, a od toga 2.000 darivatelja. S druge strane, mi smo najmanji, a ujedno i najbolji. Svi nas pitaju kako nam to uspijeva. Nedavno je Split odgodio operacije, dok se Istra suočava s nekim drugim problemima, a sva krivica leži na državi, kazao nam je Jurin i dodao kako su redovito u kontaktu s ostalim hrvatskim gradovima ukoliko nekom gradu nedostaje krvi, pa se usklađuju kako bi se krvni pripravci ravnomjerno rasporedili shodno potrebama.


Foto: Mislav Klanac


Plemenit i nesebičan čin


— Vodim organizaciju već 60 godina, primio sam najprestižnije nagrade i šest puta stajao na pozornici. Nakon što sam završio pomorsku karijeru, radio sam u Adriji do 1977. godine. Nakon toga, pridružio sam Sojari, koja se u to vrijeme isticala kao jedna od najboljih. Kada sam stigao tamo od 180 zaposlenika bilo je samo dvanaest darovatelja krvi. No, nakon mene, iste godine smo dobili nagradu Grada Zadra jer su svi zaposlenici od 180 aktivno sudjelovali u darivanju krvi, prisjetio se Jurin.


— Posjetio sam Sveučilište u Zadru, gdje su mi obećali suradnju, posebno sa studentima Odjela za zdravstvene studije koji broji oko 200-injak studenata. Također, navratio sam i do nadbiskupije. Naša zajednica je jako mala. Nedavno je Pavao Pavuša Vežić dobio priznanje za životno djelo, a pa je tako jednom prilikom rekao kako je nekadašnji broj stanovnika polutoka bio oko 7.000. Nažalost, danas je situacija drugačija, od moje generacije rođene 1945. godine, samo nas troje stalno boravimo tu, priča nam Jurin.


Darivanje krvi predstavlja plemenit i nesebičan čin kojim svatko od nas može spasiti život drugoj osobi. S obzirom na to da je stanje zaliha krvi podložno promjenama, nužno je redovito se odazvati takvim akcijama kako bi zajedničkim snagama unaprijedili zdravlje i spasili ljudske živote.


Foto: Mislav Klanac