Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

POHVALA I NAGRADA

Oznaka »Proizvodi hrvatskog seljaka« za 16 proizvođača

Autor: Nikolina Lucić

30.06.2023. 19:10
Oznaka »Proizvodi hrvatskog seljaka« za 16 proizvođača

Foto: Luka JeličićProizvode iz vlastitog uzgoja i proizvodnje voća i povrća sve se rjeđe može naći na policama trgovina, a nerijetko i na pijaci. Upravo zato, kako bi se pohvalilo i nagradilo lokalne proizvođače i uzgajivače, Tržnica Zadar je već drugu godinu za redom u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije i Udrugom hrvatskih tržnica, organizirala dodjelu certifikata »Proizvodi hrvatskog seljaka«. Certifikate je na pijaci ispred City Gallerije Zadar dobilo 16 kandidata što je veliki uspjeh i čak troje više nego prošle godine.


Žiri obišao polja


Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar, kazao je kako postupkom certificiranja žele proizvođače koji na pijaci prodaju vlastite proizvode dodatno nagraditi i istaknuti. Tročlani je stručni žiri, obišao polja i imanja potencijalnih kandidata, potvrdio da uzgajaju svoje proizvode i iste prodaju na pijaci, a provjere će vršiti i tijekom godine, kako bi uvijek bili sigurni da se na zadarskoj pijaci prodaju domaći proizvodi.


– U ovaj smo se nacionalni projekt s 13 kandidata uključili tek prošle godine, a ove godine već vidimo povećanje broja. Svi će dobitnici certifikata dobiti potporu u vidu sufinanciranja štanda na našim tržnicama. Međutim, u pregovorima sam i sa Županijom i Gradom da našim certificiranim proizvođačima omogućimo i prijavljivanje na natječaje za poljoprivredne potpore, na kojima bi se naš certifikat uvažavao, istaknuo je Letinić, dodavši kako će se tijekom godine vršiti kontrole proizvoda.
– Komisija će izlaziti i na teren i u šetnje tržnicama, jer se certifikat obnavlja na godišnjoj razini, naglasio je Letinić.


Kupci prepoznaju


Ivana Marinović je u ime svojih roditelja primila certifikat za proizvode koje uzgajaju u plasteniku na Smiljevcu.– Uzgajamo povrće i prodajemo sadnice povrća. Na Smiljevcu imamo plastenik gdje uzgajamo sadnice, tako da pokrivamo cijeli proces proizvodnje, od sjemena do gotovog proizvoda. Imamo sve što je sezonsko i također proizvode konzumiramo, tako da kupci znaju da je sve prirodno i domaće, kazala je Marinović, dodavši kako će se uskoro vratiti na pijacu sa sezonskim proizvodima.


– Već smo drugu godinu nositelji certifikata i puno nam znači da se po ovome možemo izdvojiti od drugih, kazala je Marinović.


Dobitnici znaka »Proizvodi hrvatskog seljaka«


Prestižni certifikat dobili su: OPG Stošija Čolak iz Podvršja, OPG Zdenko Jordan iz Podvršja, OPG Petar Pastuović iz Murvice Gornje, OPG Božji vrtlić – Drita Dunatov iz Dikla, OPG Mile Soldo iz Islama Latinskog, OPG Slavko Marušić iz Zemunika Donjeg, OPG Mateo Pastuović iz Murvice, OPG Milka Bašić iz Škabrnje, OPG Nedjeljko Vidaić iz Murvice Gornje, OPG Ines Sorić iz Bibinja, OPG Nenad Gambiraža iz Zadra, OPG Ivica Bošnjaković iz Piškorevca, OPG Franči Bukša s Paga, OPG Marko Matić iz Koprivnice, OPG Anka Marinović iz Zadra te OPG Pavić Tomislav iz Sukošana.