Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zov planine

Od Velikog Bokolja do Čardaka popeli 151 vrh

Autor: Željana Gardijan

22.12.2022. 12:18
Od Velikog Bokolja do Čardaka popeli 151 vrh

Foto: Osobna arhivaNakon dvogodišnje stanke, uzrokovane pandemijom, ovih dana održana je svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja obilaznicima Hrvatske planinarske obilaznice (HPO) za 2022. godinu, a među laureatima je bila i obitelj Damjanić-Babac (Sandra, Alan, Josip i Maura) iz Zadarske županije.


Dodjela je i ovoga puta održana u Amfiteatru Zgrade 69, Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, a penjači su s razlogom bili ponosni na svoje osvojene vrhove i uručena priznanja.


– Čestitam Svjetski dan planina svim hodačima, penjačima, planinarima, markacistima, alpinistima, speleolozima, čuvarima parkova, planinskim vodičima i svima kojih se tiče. Ponosna sam da smo nas četvero, sa slavonskim vrhovima, završili Hrvatsku planinarsku obilaznicu i popeli 151 vrh u 6,5 godina. Obišli smo svih 150 kontrolnih točaka i time zaslužili najviše priznanje Hrvatskog planinarskog saveza. Prvi vrh bio nam je Veliki Bokolj na otoku Pašmanu, a zadnji – Čardak. Velik je to uspjeh svakog pojedinca koji se nalazi na popisu obilaznika Hrvatske planinarske obilaznice, a kako ne bi bio uspjeh jedne obitelji koja broji četiri člana ističe Sandra Babac i dodaje kako je ona 326. osoba u Hrvatskoj koja je to ostvarila, kći Maura je 327., sin Josip 328. i suprug Alan 329. osoba koja se može podičiti planinarskim postignućem.
– Ako se ne varam, od lokalaca je to, do sada, pošlo za nogama samo dvoma članovima zadarskog Planinarskog društva Paklenica. Na planinama smo štošta doživjeli, bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, divnih pogleda zbog kojih se i glava mogla izgubiti, a posebice teško je to padalo meni koja imam panični strah od visina. Često žedne i uvijek gladne, na planinama nas je vjerno pratio i naš hrabri Vuki. Zajedno smo popeli preko 120 vrhova, nažalost, za Medviđak više nije imao snage… Tamo gdje Vuki nikad više neće stići, njegovim šapama nastavio je Lucky, dlakavac dragi koji bi najradije u autu pričekao dok se ne vratimo, ali na kraju bude i on zadovoljan zbog postignutog uspjeha.


Babac se, u međuvremenu, založila da Hrvatski planinarski savez uvede novu kategoriju »vjerni planinar« za sve četveronožne ljubimce koji obiđu Hrvatsku planinarsku obilaznicu, ne bi li se planinarenje dodatno populariziralo.


– Planine su sveta mjesta, mjesta susreta sa samim sobom i šteta je da ih ljudi u većem broju ne pohode, zaključila je Babac.


Sve više mladih planinara


U ovoj godini ukupno je dodijeljeno 120 priznanja, od toga 52 posebna priznanja (PP), 22 visoka priznanja (VP) i 24 najviša priznanja (NP).


U odnosu na dosadašnje godine veseli porast mlađih planinara, kojima su dodijeljena priznanja u sve tri kategorije, pa su tako priznanja dodijeljena članovima HPD Garjevica: Dorijanu (16 godina) i Filipu (16) najviša priznanja, HPD Kozjak: Duji (14), Neli (15) i Lari (16) visoka priznanja, HPD Mosor: Haji (13) i Eliani (13) posebna priznanja, PD Paklenica: Josipu Damjaniću (17) posebno priznanje, visoko priznanje i najviše priznanje.


Također, ove godine dodijeljeno je visoko priznanje slijepom planinaru, Feruču Lazariću.