Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

okolica zadra

Potvrđene zatvorske kazne za sudionike grupnog silovanja maloljetnice

Autor: Nikolina Lucić

15.05.2024. 11:00
Potvrđene zatvorske kazne za sudionike grupnog silovanja maloljetnice

Foto: Dino Stanin/PIXSELLVisoki kazni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom su šestorica mladića iz okolice Zadra optužena za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad tada 15 -godišnjom djevojčicom od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine.


Epilog je to sudskog procesa koji se godinama vodio pred zadarskim sudom, a koji je, osim mučnih detalja koji su u toku procesa izneseni, zgrozio javnost i svojom okrutnošću, ali i ponašanjem suda prema žrtvi i počiniteljima, kojima je na početku procesa uz mjeru zabrane približavanja žrtvi dopustio obranu sa slobode.


Višegodišnje zlostavljanje


Predsjednica sudskog vijeća za mladež Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić te članovi vijeća Ljiljana Stipišić i Tomislav Juriša, odbacili su tako kao neosnovane žalbe četvorice optuženika koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na zatvorske kazne, te su potvrdili presudu zadarske sutkinje Sandre Radanović, koja je šestoricu mladića 29. srpnja 2022. godine, proglasila krivima za višestruka kaznena djela protiv spolne slobode te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.
Na izricanje te se presude, podsjećamo nitko od optuženih nije se pojavio. Naprotiv, prvoosuđenog, tada 22-godišnjeg mladića, koji je zbog kazne veće od pet godina odmah nakon izricanja presude trebao biti odveden u zatvor, policija nije pronašla na obiteljskoj adresi pa je sud za njim raspisao tjeralicu, da bi ga se dva tjedna kasnije na temelju Europskog uhidbenog naloga uhitilo u Grazu.


Proglašen je krivim za ukupno sedam kaznenih djela, te je osuđen je na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Drugookrivljeni mladić osuđen je za dva kaznena djela na kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora. Trećeokrivljeni mladić osuđen je za dva kaznena djela te je dobio tri godine, a četvrtookrivljeni, osuđen za jedno kazneno djelo, dobio je godinu dana zatvora.


Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Višegodišnje je mučenje i seksualno iživljavanje i ucjenjivanje trajalo godinama, jer mladići su silovanja snimali mobitelom, da bi djevojčicu potom istim snimkama ucjenjivali i od nje iznuđivali daljnje prisilne spolne odnose.


Slučaj šokirao javnost


Podsjećamo i kako su na početku procesa mladići najprije bili pušteni pa vraćeni u istražni zatvor. U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica mladića su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvoje maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.


Sutkinja Petö Kujundžić kao neosnovane odbacila je gotovo sve točke žalbe pravnih zastupnika osuđenika, odnosno zašto tijekom prvostupanjskog postupka nije bilo kršenja Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona te krivo utvrđenog činjeničnog stanja, na što su se uglavnom pozivali branitelji osuđenika.


Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost nakon što je na čitanju presude Sudsko vijeće iznijelo niz detalja o ucjenama i teškom seksualnom zlostavljanju tada 15-godišnje djevojčice s kojom je optužena sedmorka, bez njezinog pristanka, imala spolne odnošaje, navodi sud.


Na odluku suca istrage Ivana Markovića koji je tada osumnjičene za zlostavljanje 15-godišnjakinje pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, tražeći njihovo zatvaranje.


Sudac je zbog svoje odluke tada čak zatražio i policijsku zaštitu zbog prijetnji koje je dobivao, jer širom zemlje su zbog puštanja silovatelja na slobodu buknuli prosvjedi.