Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Završena prva faza

Obnovljeni zvonik svete Marije bit će velika radost za sve koludrice

Autor: Matea Guzalić

28.01.2023. 16:00
Obnovljeni zvonik svete Marije bit će velika radost za sve koludrice

Foto: Filip Gotovina/Arhiva ZLPrije nekoliko mjeseci započela je obnova jednog od najprepoznatljivijih zadarskih simbola, zvonika sv. Marije. Za obnovu ovog izuzetno vrijednog romaničkog zvonika zadarske benediktinke dobile su 39.817 eura (300.000 kuna) od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Kako napreduju radovi, kada je predviđen završetak obnove te što ona znači za sve koludrice objasnile su nam benediktinke svete Marije u Zadru.


– Obnova na samom objektu počela je prije nekoliko mjeseci, ali istražni radovi na zvoniku i izrada dokumentacije obavljeni su dosta ranije. Potrebno je dobro pripremiti teren da bi radovi protekli što organiziranije. Radovi su prema mogućnosti financiranja podijeljeni u više faza, a trenutačno je završena prva faza radova, ispričale su nam benediktinke dodajući da će radovi trajati još nekoliko godina te da se ne zna točan datum završetka obnove jer velikim dijelom ovise o financiranju Ministarstva kulture i medija RH.
Smatra se da je Samostan sv. Marije osnovala zadarska plemkinja Čika davne 1066. godine, a velika trobrodna crkva sv. Marije izgrađena je 1091. godine u ranoromaničkom stilu. Njezin najljepši dio je navedeni zvonik, u originalnoj varijanti romaničkog zvonika tzv. lombardskog tipa. S obzirom na bogatu povijest, ne čudi da je obnova ovog zvonika od velike važnosti za benediktinke.


– U tisućgodišnjoj povijesti Samostana svete Marije svaka obnova je dragocjena, a zvonik crkve svete Marije je naš ponos. Ovom obnovom sačuvat će se unutrašnjost zvonika kojoj je prijetilo uništenje zbog prekomjerne vlage koja je prodirala s vanjske strane zvonika. Za par godina, kad obnova zvonika bude završena, bit će to velika radost za sve koludrice, izjavila su benediktinke.


Izvođač radova na ovom vrijednom zvoniku je Kvinar d.o.o. iz Klisa, tvrtka specijalizirana za konzervatorsko-restauratorske radove na kulturnim dobrima. Izvođač radova ima dopuštenje za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara, ima zaposlen veći broj stručnjaka, dugi niz godina obavlja slične poslove te ima niz referenci.