Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ususret sv. stošiji

Izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar o povijesti zvonika zadarske katedrale

Autor: Portal ZL

11.01.2023. 14:59
Izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar o povijesti zvonika zadarske katedrale

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar

Ususret obilježavanju blagdana svete Stošije, (koji se obilježava 15. siječnja) zaštitnice grada Zadra i Zadarske nadbiskupije u Znanstvenoj knjižnici Zadar postavljen je Izbor iz fonda Knjižnice o povijesti zvonika zadarske katedrale. Izbor iz fonda možete pogledati od 13. siječnja u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice u radnom vremenu Knjižnice od 7:00 do 21:00 i subotom od 7:00 do 13:00 sati.


Zvonik je  građen u 15. i 19. stoljeću neoromaničkim stilom. Do razine prvog kata zvonik je izgrađen između 1452. i 1480. te predstavlja jednu od najranijih ranorenesansnih izgradnji u Zadru.


Zbog nedostatka novca dovršetak zvonika nije se planirao do pretkraj 19. stoljeća. Godine 1860. dotrajalo krovište zvonika probudilo je zaboravljenu ideju o dogradnji zvonika. Ipak ni tada se nije uspjelo u nakani dovršetka zvonika, već za nekih dvadesetak godina testamentom P. Bakmaza koji je ostavio 4000 forinti isključivo za dogradnju zvonika.


Potaknuti ovom ostavštinom građani Zadra sa zadarskim nadbiskupom P. D. Maupasom i vlastima u Beču (Središnja komisija za očuvanje spomenika) kreću u projekt dovršetka zvonika. Uz prijedlog engleskog arhitekta i povjesničara T. G. Jacksona koji je uz određene preinake prihvaćen bio je i prijedlog Zadranina B. Tamina  koji je zvonik zamislio sličnim onom katedrale u Firenci sa spuštenim krovom.


Prihvaćeni i prerađeni prijedlog T. G. Jacksona odnosio se na tri kata s otvorima i zidnom dekoracijom oblikovanom po ugledu na romanički stil. Završna piramida je projektirana po uzoru na zvonik katedrale u Rabu. Na vrh zvonika postavljen je kip anđela na pokretnom postolju koji pokazuje smjer vjetra.


Dogradnja zvonika započeta je krajem 1890., a završena je u ožujku 1894. U Drugom svjetskom ratu zvonik je preživio savezničko bombardiranje s manjim oštećenjima, a temeljito je obnovljen 1988. i 1989. Otkad je izgrađen, pa i danas nezaobilazna je i dominantna vizura Zadra.