Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NEISPUNJENA OBEĆANJA

Obitelj branitelja: Nije istina da je ulica u Općini Posedarje nazvana imenom Dragana Žunića

Autor: Goran Šimunov

09.12.2023. 19:30
Obitelj branitelja: Nije istina da je ulica u Općini Posedarje nazvana imenom Dragana Žunića

Foto: Arhiva ZL

Moramo istaknuti i kako se nama, članovima Draganove obitelji, iz Općine Posedarje nikad u mandatu nijednog načelnika Općine, od sadašnjeg do prethodnih, nisu obratili u vezi toga da se po Draganu nazove ulica ili trg na području općine Posedarje, ističu majka i brat Dragana Žunića– Pogodile su nas riječi načelnika Općine Posedarje Ivice Klanca da nema šanse da se po našem sinu i bratu, poginulom hrvatskom branitelju Draganu Žuniću preimenuje Osnovna škola Braće Ribar u Posedarju, budući da on nije iz mjesta Posedarje, već iz drugog mjesta u toj općini, iz Slivnice. Kad je prvi put pokrenuta inicijativa za preimenovanjem ove škole imenom našeg Dragana, načelnik Klanac rekao je kako je suglasan s preimenovanjem ove škole. No, sada dolaze izbori i načelnik mijenja priču, kažu Zorka i Ivica Žunić, majka i brat pokojnog Dragana Žunića.


Načelnik Klanac nam je prije nekoliko dana kazao kako je njegov stav da se škole ne mogu zvati po braniteljima, već po njima treba nazivati trgove i ulice.


Branitelj Dragan Žunić


Spominjana ulica


– Ne možete nazvati školu po jednom poginulom branitelju ako u mjestu imate, primjerice, 20 poginulih branitelja. To je moje i mišljenje mještana Posedarja. Po Draganu Žuniću smo već nazvali jednu ulicu, a moramo po njemu još nazvati jedan trg, naglašava Klanac, čije tvrdnje da je Općina po Draganu Žunić nazvala jednu ulicu, iz obitelji ovog branitelja nazivaju lažima.
– Na području cijele općine Posedarje ne postoji ulica koja nosi ime Dragana Žunića. Bilo je priče da će se tako nazvati ulica koja vodi od križanja s državnom cestom Posedarje – Pag do naše kuće u Slivnici i do zgrade Područne škole, ali od toga nema ništa. Nema nikakve oznake, table s Draganovim imenom, tako da to nije istina. Moramo istaknuti i kako se nama, članovima Draganove obitelji, iz Općine nikad u mandatu nijednog načelnika Općine, od sadašnjeg do prethodnih, nisu obratili u vezi toga da se po Draganu nazove ulica ili trg na području općine Posedarje, ističu majka i brat ovog poginulog dozapovjednika Specijalne jedinice policije Poskoci PU zadarske, dodajući kako su jedino iz njihove obitelji poticali temu te su čak prije četiri, pet godina, u jednom restoranu organizirali ručak i skup na kojem su bili predstavnici branitelja, udruga, načelnik Posedarja Ivica Klanac, predstavnici PU zadarske i drugi.


– Razgovarali smo i na temu da se posedarska škola preimenuje Draganovim imenom. Načelnik Klanac je, kad smo ga pitali hoće li Općina išta napraviti za sve one poginule branitelje, ne samo moga brata, po kojima još nisu nazvane ulice i trgovi, odgovorio da će se po Draganu nazvati cesta koja vodi od križanja s državnom cestom Posedarje – Pag do naše obiteljske kuće u Slivnici te da bi se na početku te ulice stavila oznaka s imenom našeg Dragana. No od tada nismo vidjeli da je Općina poduzela nešto po tom pitanju. Svi o Draganu pričaju kako je bio najbolji, najkvalitetniji, a evo ništa nisu napravili u vezi njega. Ostalo je sve na obećanju, kaže Ivica Žunić te dodaje kako su jedino vidjeli da je Općina pored crkve stavila križ za sve poginule branitelje.


Foto: Grob Dragana Žunića u Slivnici/USJP POSKOCI


Posedarci i svi ostali


– Ne vidimo u Općini nikakvog rješenja o odavanju zahvalnosti poginulim braniteljima koji nisu iz središta općine. Svi poginuli branitelji iz Posedarja imaju u tome mjestu ulice i trgove. Ima poginulih branitelja iz Podgradine, naše Slivnice, u Domovinskom ratu sudjelovali su i branitelji iz drugih mjesta u općini, Vinjerca, Ždrila, Islama Latinskog, Grgurica, ali po nikome od njih nije nazvana ulica u mjestu Posedarje. Ako nisi iz Posedarja ne možeš dobiti ništa. Stav Općine je da škola ne može nositi njegovo ime jer naš Dragan nije iz Posedarja, naglašavaju majka i brat ovog poginulog branitelja dodajući kako je s druge strane bilo govora da će Grad Zadar nazvati trg na Bilom brigu u Šibenskoj ulici Draganovim imenom te da se o tome razgovaralo u više navrata.


Odgovor načelnika Posedarja o tome kako nema šanse da se škola u Posedarju nazove imenom Dragana Žunića pogodila je i njegovog suborca, istaknutog člana Podružnice Zadarske županije udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Milana Nimca.


– Izjava načelnika Klanca koji kaže kako nema šanse da se ova škola nazove Draganovim imenom zvuči mi u najmanju ruku kao da predlažemo da se škola nazove imenom Sime Dubajića. Ipak, moram reći kako se ne ljutim na načelnika Klanca jer on ne odlučuje o preimenovanju, budući da je osnivač škole Županija. Da je Klancu stalo do Žunića i poginulih branitelja već bi ih se sjetili. Ovo preimenovanje škole, pak, može župan Božidar Longin riješiti jednim potpisom. Molim ga da bude hrabar u miru koliko je Dragan bio hrabar u ratu. Dragan to zaslužuje, on je najveći među najvećima u Zadru. To je i Longin ranije govorio, ali se bliže izbori pa svatko gleda svoj interes. Svi sada prebacuju lopticu na drugoga. Ja tu svoj interes nemam, iako sam iscrpljen svojom bolešću, iz bolničkog kreveta se borim da Dragana otmemo zaboravu, to je smisao