Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

NEIZGRAĐENA INFRASTRUKTURA

Općina Posedarje izgubila spor: U roku dva tjedna moraju platiti više od 450 tisuća eura

Autor: Iva Bucić

14.11.2023. 14:20
Općina Posedarje izgubila spor: U roku dva tjedna moraju platiti više od 450 tisuća eura

Foto: Luka JeličićNakon što je više vlasnika parcela u proizvodno-poslovnoj zoni »Posedarje – Slivnica« dobilo tužbe protiv Općine Posedarje, jer od 2009. godine čekaju da im se napravi infrastruktura, sada na naplatu stiže još jedna tužba, koja će Općinu koštati više od 450 tisuća eura.


Općina Posedarje, naime, u roku od dva tjedna mora tvrtki Colas platiti jer im u proizvodno-poslovnoj zoni »Posedarje – Slivnica« već skoro 15 godina nije omogućeno spajanje na električnu mrežu. Sud je naložio da se u roku od 15 dana izgradi osnovna infrastruktura sa svim instalacijama, kako bi Colas na svojim nekretninama mogao ostvariti priključke na tu infrastrukturu. Općina, uz to, mora u roku od 15 dana isplatiti Colasu 255.479 eura sa zateznim kamatama od 120 tisuća eura, koje teku od 1. studenog 2017. godine, a uz to treba platiti i parnični trošak u iznosu od 62.827 eura.


Ovisnost o HEP-u


– Trenutno nam je u tijeku izdavanje svih dozvola što se tiče infrastrukture i u novoj godini ćemo infrastrukturu graditi, ali struja je naprosto nešto na što ne možemo utjecati. Mi možemo napraviti trafostanicu, ali nismo ništa napravili ako u njoj nema struje. To je pitanje nažalost van naše moći, ovisi isključivo o realizaciji infrastrukturnih pretpostavki na strani HEP ODS-a, za izgradnju kompleksa u Poličniku. A problem je u tome što nam prema presudi i nadalje nastaje obveza, sve do trenutka dok ne bude elektro-mreža dovučena do tamo, što znači da nas za dvije godine oni opet mogu tužiti, tumači pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Posedarje Leonardo Rončević.
Ugovorom se Općina Posedarje obvezala da će do 2012. godine izgraditi osnovnu infrastrukturu sa svim instalacijama kako bi Colas mogao ostvariti priključke o svom trošku. S obzirom na to da Općina Posedarje to nije učinila, Colas je koristio tri električna agregata na gorivo. Kako je utvrdio sud, zbog korištenja skupljeg energenta, od siječnja 2013. do listopada 2017. pretrpjeli su štetu u iznosu od 1.795.980 kune.


S HEP-om su u međuvremenu priključenje pokušali dogovoriti i Općina Posedarje i Colas, ali problem je u tome što HEP ne može spojiti samo jednog poduzetnika, već moraju naći rješenje za cijelu gospodarsku zonu. Naime, na tom području postoji srednje naponski dalekovod i na njega se ne može spojiti gospodarska zona.


Milijunska šteta


U projektima je predviđeno da se struja dovede iz trafostanice u Poličniku koja bi trebala biti izgrađena i onda pokrivati cijelo područje, a ta trafostanica još nije izgrađena. Osim toga, 2018. godine s HEP-om se dogovaralo da se struja za poslovnu zonu dovede preko Starigrada do Vinjerca, međutim gradnja je stala zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.


Nedugo nakon što je 2017. godine Ivica Klanac preuzeo dužnost načelnika, počele su pristizati tužbe od strane kupaca parcela u proizvodno-poslovnoj zoni Posedarje – Slivnica. Općina je 2009. godine, za vrijeme tadašnjeg načelnika Ivice Juričevića (HDZ) prodala parcele za 900-tinjak tisuća eura, no umjesto u izgradnju infrastrukture novac je u konačnici potrošen u druge svrhe.


– Tu, naravno, ni u jednom trenutku nije bilo matematike, jer je trošak izgradnje infrastrukture višestruko veći od zarade od tih terena. Optimistično možemo zaključiti da su bili naivni pa su u to vrijeme mislili da će uspjeti realizirati sve to.


Mi sada možemo podnositi kaznene prijave, ali činjenica je da je to Općinsko vijeće u to vrijeme jednoglasno izglasalo, a proveo načelnik koji je u međuvremenu osuđen za neke druge stvari. Mi sada, 15 godina kasnije, plaćamo štetu, govori Rončević.


Sva je infrastruktura, prema ugovorima, trebala biti završena još prije 11 godina, a u međuvremenu je više vlasnika parcela tužilo Općinu. U konačnici im je isplaćeno više nego duplo od vrijednosti koje su platili, do sada se može govoriti o milijunskoj šteti. S nekim su se vlasnicima, doduše, samo raskidali ugovori, neki nisu potraživali ni kamate, tako da je sve u svemu Općina Posedarje mogla proći još i gore.


Kakvoća zraka


Tvrtka Colas 2009. godine za potrebe rada svog asfaltnog postrojenja kupila je 44 tisuće kvadrata u proizvodno-poslovnoj zoni kod čvora Posedarje.


Za zemljište na kojem proizvode asfaltnu masu dali su nešto manje od 400 tisuća eura, a valja napomenuti da asfaltna baza na tom mjestu radi od 2002. i to kao privremeni objekt koji je izgrađen za potrebe izgradnje autoceste.


Tijekom sudskog procesa načelnik Ivica Klanac izrazio je bojazan da Colas proizvodnjom zagađuje okoliš. Naime, iako je jednom obavljen inspekcijski nadzor koji je tada utvrdio da je sve unutar prihvatljivih granica, u Općini sada najavljuju da će pristupiti nabavi uređaja koji mjeri kakvoću zraka i usadit će ga u neposrednoj blizini postrojenja. Naime, kako Rončević govori, pritužbe mještana su svakodnevne, a postoji i nekoliko slučajeva obolijevanja od raka pluća.


– Nemamo nikakve dokaze da to povežemo izravno jedno s drugim, ali je to nekako na liniji na kojoj vjetar nosi, pa mještani sumnjaju na to postrojenje, kazuje Rončević.