Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

INICIJATIVA BRANITELJA

Ivica Klanac: Nema šanse da se škola u Posedarju preimenuje u OŠ Dragana Žunića

Autor: Goran Šimunov

05.12.2023. 09:29
Ivica Klanac: Nema šanse da se škola u Posedarju preimenuje u OŠ Dragana Žunića

Foto: ARHIVA ZLPodružnica Zadarske županije udruge Prvi hrvatski redarstvenik ususret obilježavanju 31. godišnjice pogibije istaknutog hrvatskog branitelja, pripadnika Specijalne jedinice policije »Poskoci« PU zadarske, 16. prosinca 2023., ponovno je oživjela inicijativu o preimenovanju Osnovne škole Braće Ribar u Posedarju imenom Dragana Žunića. Pok. Žunić bio je rodom iz Slivnice te je pohađao ovu osnovnu školu.


Govoreći o ovoj inicijativi Milan Nimac iz udruge Prvi hrvatski redarstvenik kazao je kako je godinu dana nakon što je postao predsjednik županijske podružnice ove udruge, 2018., počeo predlagati da se imenom Dragana Žunića nazove škola u Posedarju.


Pokucali na brojna vrata


– Župan Božidar Longin je to tada također podržao, rekao je kako on zna Dragana i da se radi o pravom heroju. Išao sam tada i kod načelnika Općine Posedarje Ivice Klanca koji mi je rekao kako protiv toga nema ništa, ali i da nema većinu u Općinskom vijeću i da o tome ne odlučuje. Išlo je tada izaslanstvo Udruge na čelu sa mnom i kod ravnatelja škole u Posedarju koji nam je rekao »vidjet ćemo«. Poslali smo tada i dopis Ministarstvu obrazovanja, a odgovorili su nam kako o tome odlučuje osnivač, a to je Zadarska županija. Prošle godine smo ponovno u vezi toga otišli kod župana Longina, ali su nas primili njihovi predstavnici, pročelnici za školstvo i za branitelje, Ivan Šimunić i Josip Vidov. Oni su nas saslušali te su nam rekli kako »nam žele puno sreće«. Liječim se od PTSP-a, ali nisam toliko lud. Umjesto da nas pročelnici potiču u ovoj našoj inicijativi, oni nam govore ovako nešto, kaže Nimac dodajući kako ga neuspjesi ove inicijative bole kao čovjeka jer su Dragan i on skupa krenuli u kolovozu 1990. u obranu domovine.
– On bi bio u rangu generala Markača da je ostao živ, imao je pamet, znanje, srce, ljubav… Sve ovo vrijeme se pitam kako mu se odužiti, oteti ga zaboravu, pa mislimo kako je primjeren način preimenovanje škole koju je pohađao. Uz dužno poštovanje braći Ribar, oni neka idu u ropotarnicu povijesti s njihovom domovinom. Hrvatska država se temelji na Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, a Dragan je tome zaglavni kamen. I iz obitelji Dragana Žunića su za to jako zainteresirani, kako mi je prenio njegov brat. Njihova majka Zorka kaže kako bi lakše umrla kad bi znala da će proći ova inicijativa. Kažu kako znaju tko su članovi Školskog odbora i da bi ti ljudi podržali ovu inicijativu, ističe ovaj ratni veteran koji se po ovom pitanju obratio i potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu.


Podrška ministra Medveda


– Ministar Medved nam je rekao kako se treba razmotriti ta mogućnost te se nama može izaći ususret. Čini mi se kako su u Posedarju podijeljeni oko naše inicijative, budući da je, kada se ona pojavila, bivši načelnik Posedarja Ivica Juričević, koji je tada bio predsjednik OO HDZ-a Posedarje, izašao u javnost kazavši kako se ne slaže s prijedlogom o Žuniću, već da bi htio da se škola nazove po Franji Tuđmanu. Župan Longin jednim potezom pera može odlučiti o našoj inicijativi. Zar Županija i gradovi ne donose teške odluke u vezi cijena vode, komunalija… Teško je baš svima udovoljiti po svakom pitanju, bitno je da se većina s tim slaže. Nije korektno lopticu, donošenje odluke, prebaciti na drugoga. Županijski vijećnik Angelo Žilić je postavio pitanje Županiji u vezi naše inicijative za Žunića, kao i inicijative za Ivicu Pešuta, još jednog našeg istaknutog poginulog branitelja koji je poginuo u VRO-u Oluja, da se po njemu nazove OŠ Benkovac, priča Nimac dodajući kako hrvatsko društvo ne prepoznaje ovakve inicijative, a svi se pozivaju na branitelje.


– Kad im branitelji trebaju onda je Dragan heroj, a drugog dana ga zaboravljaju. Znaju li oni kako se promiču vrijednosti Domovinskog rata? Ja takav nisam niti ću biti. Kad god odem za Biograd odem na brdo Štrkovača iznad Polače, zapalim svijeću i pomolim se našem Franku Lisici. Da bih to učinio ne treba da me na to podsjeti udruga ni bilo tko drugi. Volio bih da se na 31. godišnjicu Draganove smrti 16. prosinca 2023. svečano otvori ploča škole u Posedarju s njegovim imenom, kaže ovaj branitelj koji je dodao kako bi htio da mu se kaže kako je u vezi ove inicijative u krivu, a on će to poslušati, budući da je čovjek dijaloga.


Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje, Foto: Luka Jeličić


Po Žuniću nazvali ulicu


No sudeći prema stavu načelnika Posedarja Ivice Klanca gotovo da nema izgleda da se ova inicijativa usvoji. Načelnik nam otkriva kako je stav mještana općine Posedarje da nema šanse da se OŠ Braće Ribar preimenuje s imenom Dragana Žunića.


– Ima poginulih hrvatskih branitelja i iz Posedarja, nema šanse da se naša škola zove po poginulom branitelju iz nekog drugog mjesta. Moj je stav da se škole ne mogu zvati po braniteljima, već po njima treba nazivati trgove i ulice. To je moje i mišljenje mještana Posedarja. Po Draganu Žuniću smo već nazvali jednu ulicu, a moramo po njemu još nazvati jedan trg. Ne možete nazvati školu po jednom poginulom branitelju ako u mjestu imate, primjerice, 20 poginulih branitelja. Škole se mogu nazivati po povjesničarima, prosvjetnim radnicima, književnicima… Ovakvo mišljenje dijele i naši mještani, naglašava Klanac dodajući kako on kao nezavisni načelnik i Općina nemaju utjecaj na Školski odbor njihove škole koji čini sedam članova.


– Uime Općine sam svojedobno imenovao troje članova Školskog odbora, ali ih je Županija, kao osnivač, smijenila nakon nekoliko mjeseci i na njihovo mjesto imenovala troje članova HDZ-a s područja naše općine. Mogu također reći kako nisam čuo da je točka o preimenovanju škole imenom Dragana Žunića došla na sjednicu Školskog odbora, zaključuje načelnik Posedarja.


Milan Nimac iz udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Foto: Privatna arhiva