Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POLITIČKE BORBE

Nova virska većina traži smjenu predsjednika Vijeća Josipa Bašića

Autor: Iva Bucić

02.12.2023. 17:15
Nova virska većina traži smjenu predsjednika Vijeća Josipa Bašića

Foto: Toni PerinićNakon što je virski načelnik Marino Radović vratio većinu u Općinskom vijeću, traži se hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se konačno, nakon skoro godinu dana, trebao odblokirati proračun za 2023. godinu. Osim proračuna za 2023. i 2024. godinu, na sjednici koju nova većina želi održati 15. prosnica, glasat će se i o smjeni čelnih ljudi u Općinskom vijeću.


Općinski načelnik Radović većinu u Općinskom vijeću izgubio je u ljeto prošle godine, kada je izgubio ruku vijećnika Veseljka Orlića. Međutim, nakon više od godinu dana, Radović je opoziciji vratio istom mjerom te je prelaskom Jadranke Okreše ponovno uspostavio većinu u Vijeću. Sada Radovićeva novoformirana većina traži smjenu predsjednika Vijeća Josipa Bašića, kao i dva njegova potpredsjednika, Vesele Vučetić i Veseljka Orlića, a kao kandidata za novog predsjednika OV-a predlažu Antonija Vučetića te Rajka Radovića i Jadranku Okrešu za potpredsjednika i potpredsjednicu Vijeća.


Foto: Josip Bašić/Luka Jeličić


Sedmero vijećnika Općinskog vijeća Općine Vir – Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša – uputilo je zahtjev za smjenu Bašića, Vučetić i Orlića, obrazloživši da se prema članku 14. Poslovnika Općinskog vijeća, predsjednik i potpredsjednici mogu razriješiti dužnosti na temelju prijedloga najmanje trećine članova Općinskog vijeća.
Šestorka navedenih, bez vijećnice Okreše, traži žurno sazivanje 15. sjednice Općinskog vijeća zbog božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, a predložili su da se sjednica zakaže za 15. prosinca.


Foto: Marino Radović, načelnik Općine Vir/Luka Jeličić


– Kako bi Općina Vir napokon izašla iz situacije nastale blokadom proračuna i pokušala riješiti probleme koji su se pojavili kao popratna posljedica donošenja nezakonitog proračuna od strane većine u Općinskom vijeću, s ciljem da se konačno donese zakoniti proračun za 2023. i sve prijeko potrebne ovdje predložene odluke te da Općina Vir napokon može profunkcionirati i realizirati potrebe građana radi kojih je i osnovana, tražimo žurno sazivanje sjednice Općinskog vijeća Općine Vir, stoji u zahtjevu vijećnika koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića.


Proračun Općine Vir čitavu je 2023. godinu bio blokiran, a s tehničkim proračunom nije bilo moguće niti realizirati infrastrukturne projekte niti isplatiti potpore socijalnim kategorijama stanovništva, umirovljenicima, djeci ni mladima.