Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

bogat program

[FOTO] Svečanom akademijom proslavljena trideseta godišnjica osnutka Općine Vir

Autor: Matea Guzalić

29.08.2023. 20:59
[FOTO] Svečanom akademijom proslavljena trideseta godišnjica osnutka Općine Vir

Foto: Luka JeličićJubilarna trideseta godišnjica osnutka Općine Vir obilježena je u utorak navečer programom Svečane akademije, a ujedno je proslavljen i Dan Općine Vir te spomendan Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja i nebeskog zaštitnika otoka Vira. Među okupljenima bili su bivši zapovjednik Mladen Markač, umirovljeni časnik Hrvatske vojske Miodrag Demo, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić, te brojni gradonačelnici i načelnici iz Zadarske županije.


Svečani program započeo je na Trgu svetog Jure nastupom klape Puntadura, nakon kojeg su svi okupljeni zajedno pogledali desetominutni prigodni film čiji je fokus bio na razvoju i uspjehu Vira. Svim uzvanicima, gostima, poslovnim partnerima i prijateljima obratio se načelnik Općine Vir Marino Radović, koji je istaknuo kako je Vir sinonim za socijalnu politiku i demografski rast.


– Vir je danas sinonim za socijalnu politiku i demografski rast bez sličnog primjera u Republici Hrvatskoj. Vir je također sinonim za turističku destinaciju i obiteljski turizam. Život otoka i otočana obilježili su demografski rast nezabilježen u ostatku Hrvatske.

Od 1991. godine do danas stanovništvo otoka poraslo je s 860 na više od 3.000 stalnih stanovnika, prema zadnjem popisu stanovništva. Sadašnjost otoka obilježena je infrastrukturnim projektima goleme civilizacijske vrijednosti, dosljedno provođenje socijalnog programa te pretvaranje Vira u elitnu turističku destinaciju i hrvatskog turističkog rekordera, započeo je Radović te dodao da je Vir 2020. godine bio hrvatski turistički šampion s više od 2,3 milijuna ostvarenih noćenja.


Veliki uspjesi


Uz izniman turistički uspjeh, Vir je prerastao u moćnu lokalnu samoupravu s 250 zaposlenika u općinskom sustavu, šest komunalnih poduzeća i dvije ustanove. Općina Vir danas sa svojim poduzećima upravlja projektima vrjednijima od 200 milijuna eura, uključujući podizanje vlastite vodovodne i kanalizacijske mreže te projekt susjedne aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi čiji je investitor općinska tvrtka Vodovod Vir.


Također, u brojnim virskim ulicama i naseljima provodi se projekt modernizacije javne rasvjete i postavljanje nove LED štedne rasvjete. Bitno je spomenuti i da je vozni park virskog općinskog poduzeća Čisti otok bogatiji za nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada približne vrijednosti 225.000 eura bez PDV-a, a građanima je podijeljeno više od tri tisuće žutih i plavih kanti za papir i plastiku.Uz sve razvijeniji komunalni red i infrastrukturu, razvija se i destinacijska menadžment kompanija Vir turizam sa svojom Turističkom agencijom, pa tako ova tvrtka danas upravlja s tri plažna bara, ronilačkim centrom i restoranom s Ljetnom pozornicom.


Obnovljeno je također i staro virsko groblje, dječje igralište kod Šetnice i plaže Jadro, te više od trinaest kilometara plaža, a načelnik Radović je najavio i novo programsko razdoblje do 2027. godine.


– Uredit će se cjelokupan obalni pojas u dužini od pet kilometara te izgraditi osmogodišnja osnovna škola sa sportskom dvoranom i dom kulture. U tom razdoblju planira se projektiranje i izgradnja upravno-poslovnog centar s poslovnim i uredskim prostorima, trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima, a u planu je također izgradnja doma zdravlja i doma za starije i nemoćne.Uz realizaciju svih navedenih projekata u narednom periodu, očekuje se otvaranje novih 500 radnih mjesta, objasnio je Radović te naglasio važnost rada za buduće generacije.


Hrvatski prvak i rekorder


– Rad za opće dobro, načelo javnog interesa, ljubav prema čovjeku i zaštita dostojanstva svake osobe – misao je naših nastojanja i zavjet za buduće generacije. Ono što smo stvorili jučer, ono što radimo sada i što ćemo ostvariti sutra – vođeni s istom ljubavlju i duhom stečene slobode kojom su nas podarili naši preci – zalog je za naše potomke i njihovu budućnost, zaključio je Radović.


Uz načelnika, na Svečanoj akademiji svima okupljenima obratila se i Melita Mulić, izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića.– U ime predsjednika Republike Hrvatske želim čestitati na trideset godina osnutka Općine Vir. Ono što ste vi napravili u posljednja tri desetljeća pokazuje da ste vi hrvatski prvak i rekorder. Ovo je otok posebnog šarma zato što na njemu možete naći i trenutke osame i trenutke vreve.


Želim vam mudro upravljanje otokom Virom i svako dobro, kazala je Mulić, dok je gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija, istaknuo prijateljstvo s Virom.


– Vir i Garešnica imaju dugogodišnje prijateljstvo, a posebna poveznica su sugrađani koji godinama dolaze na Vir i koji uživaju u čistoći mora i blagoj klimi. Vir se time može ponositi, a isto tako i brojnim projektima koji su do sada napravljeni, rekao je Bilandžija.Okupljenima se obratio i Željko Šoša, potpredsjednik županijske skupštine Zadarske županije.


– Film koji smo pogledali pokazuje da Virani biraju dobro. Izabrali su mudro rukovodstvo, vidjeli smo što je sve načelnik napravio, to nije došlo samo od sebe, već je trebalo puno truda i puno muke, izjavio je Šoša.


Nakon završenih govora održao se svečani domjenak, a ugodnom druženju doprinio je i nastup sjajne grupe Rockatansky te izvanredan koncert Mladena Grdovića, a ova predivna večer završila je tradicionalnim spektakularnim vatrometom točno u ponoć.


Foto


Dan Općine Vir


avatar

Snimio: Luka Jeličić


29.08.2023. 20:55
Galerija

Foto: Luka Jeličić