Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Susret u Zadru

Norveški financijski mehanizam osigurao više od 100 milijuna eura za Hrvatsku

Autor: Matea Guzalić

22.09.2023. 17:12
Norveški financijski mehanizam osigurao više od 100 milijuna eura za Hrvatsku


U petak ujutro, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Arne Sannes Bjørnstad, susreli su se u Hotelu Kolovare u Zadru kako bi razgovarali o provedbi Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u Hrvatskoj. Ovaj sastanak predstavlja godišnji pregled postignuća i planova za budućnost kroz ovaj važan financijski instrument.


Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Norveški financijski mehanizam predstavlja nacionalni instrument za financiranje projekata iz Norveške darovnice namijenjene Hrvatskoj. Ovaj mehanizam ima značajnu ulogu u poticanju razvoja u Hrvatskoj i podržava širok spektar inicijativa u područjima zelene i digitalne tranzicije i društvene infrastrukture.


Ovim mehanizmom je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje više od 100 milijuna eura, a Ministar Erlić istaknuo je da je već ostvaren niz impresivnih rezultata. To uključuje investicije u obnovljive izvore energije poput solarnih, geotermalnih i energije mora, te obrazovanje kroz osnivanje regionalnih centara za STEM kompetencije diljem zemlje. Također je spomenuo značajan projekt ulaganja u pravosuđe, odnosno u sud u Splitu, koji je ostvaren sredstvima ovog mehanizma.

– Norveški financijski mehanizam je jedan nacionalni instrument za financiranje projekata iz Norveške darovnice koja je stvorena za Hrvatsku, odnosno ovo je mehanizam koji se provodi duž Hrvatske te koji provodi punu financijsku perspektivu do polovice 2024. godine. Kroz ovaj mehanizam je već postignut cijeli niz rezultata, te su ostvarena brojna ulaganja u Hrvatskoj na području solara, geotermije, obnovljivih izvora energije, energije mora, te na području školstva i obrazovanja gdje su napravljeni regionalni centri STEM kompetencija, njih četiri na području Hrvatske, ali i cijeli niz dodatnih ulaganja u škole i druge obrazovne institucije. Također, došlo je i do ulaganja u pravosuđe – sud u Splitu koji je realiziran upravo sredstvima ovog mehanizma, izjavio je Erlić te dodao da se ovdje radi o jednoj dobroj suradnji.


– Riječ je o jednom primjeru dobre suradnje između donatorskih zemalja i Republike Hrvatske koja se provodi putem ovog mehanizma. Na godišnjem sastanku raspravljamo sa svim predstavnicima donatorskih zemalja i veleposlanikom Norveške o progresu samog mehanizma, o problematici koju je još potrebno realizirati do kraja financijske perspektive, a raspravljamo i o budućoj financijskoj perspektivi, odnosno o novim ulaganjima koja će nas očekivati iza 2024. godine. O tome zasad ne možemo puno govoriti, nemamo još okvire unutar kojih možemo razgovarati o samim temama, međutim napomenut ću da su naši prioriteti i dalje u područjima zelene i digitalne tranzicije i ulaganja u razvijanje društvene infrastrukture, kazao je Erlić naglašavajući da će kroz suradnju s donatorskim zemljama nastaviti razvijati ovaj mehanizam.


– Riječ je o mehanizmu koji je dosta popularan i kod naših općina, gradova, županija i drugih institucija koje su ga prepoznale kao jedan dodatni izvor financiranja za svoje projekte. Iz tog aspekta je ovaj mehanizam važan i uistinu možemo biti zahvalni donatorskim zemljama, ali i svemu što je postignuto kroz njega jer je zahvaljujući njemu realiziran cijeli niz projekata na razini Republike Hrvatske. Već imamo brojne pozitivne posljedice u područjima ulaganja u geotermalnu energiju, solarnu energiju, energiju mora i vjetra. To su, primjerice, bazen u Dubrovniku s energijom mora, ulaganje u osnovnoškolstvo, četiri regionalna centra za STEM diljem Hrvatske, i brojni drugi projekti. Vjerujem da će se i u budućnosti nastaviti dobra suradnja, zaključio je Erlić


Veleposlanik Kraljevine Norveške Bjørnstad dodao je kako je glavna svrha ovog financijskog mehanizma smanjivanje razlika između zemalja i unaprjeđivanje društvenog mira među europskim državama. S obzirom na trenutačne izazove, poput rata u Ukrajini, postoji još veća potreba za smanjenjem tih razlika i zajedničkim pripremama za buduće izazove.


– Na godišnjem sastanku prolazimo kroz brojna postignuća do kojih smo zajedno došli na području Republike Hrvatske. Glavna svrha ovog mehanizma je smanjiti razlike između zemalja i unaprijediti društveni mir između svih europskih država. S obzirom na rat u Ukrajini, nalazimo se u jako čudnoj situaciji, tako da je još važnije koncentrirati se na smanjenje razlika i na zajedničko pripremanje za buduće izazove. Zadovoljan sam jer vidim da smo već postigli mnogo toga, bilo je dosta ulaganja u budućnost, ali također imamo još dosta posla za obaviti za stvaranje još bolje budućnosti, izjavio je Bjørnstad.