Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MINISTAR

Erlić uručio ugovore prekogranične suradnje Hrvatske i BiH vrijedne dva milijuna eura

Autor: Hina

28.07.2023. 19:54
Erlić uručio ugovore prekogranične suradnje Hrvatske i BiH vrijedne dva milijuna eura

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručio je u petak u Širokome Brijegu 70 ugovora o financiranju projekata koje realiziraju partneri iz Hrvatske i BiH u sklopu programa prekogranične suradnje vrijednog dva milijuna eura. “Cilj ovog projekata je demografska i gospodarska revitalizacija i jačanje suradnje u prekograničnom prostoru s naglaskom na potporu Hrvatima u BiH. To je kontinuitet nastojanja hrvatske vlade u potpori Hrvatima u BiH koje manifestiramo kroz konkretne programe suradnje”, rekao je ministar Erlić u Širokome Brijegu.


Program potpore prekograničnim projektima vrijedan dva milijuna eura realizirat će se u slijedeće dvije godine, a odnosi se na projekte iz sporta, kulture, obrazovanja, turizma, zaštite i spašavanja. Zajednički će ih realizirati partnerske institucije iz Hrvatske i BiH. Ovaj je program prekogranične suradnje pokrenut prije tri godine i kroz njega je realizirano preko 150 zajedničkih projekata, te je bilo uključeno preko 300 partnerskih institucija iz Hrvatske i BiH koje su sudjelovale u pripremi i provedbi. “Naš je cilj povećati sredstva, produbiti suradnju te podupirati sve institucije s područja BiH kako bi se uključivale u ove i europske projekte, jer je to slično i povezano. Ovaj je program utemeljen na europskoj metodologiji”, pojasnio je hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je zahvalu na potpori ministru Šimi Erliću, šefu hrvatske diplomacije Gordanu Grliću Radmanu, koji je s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom nazočio ceremoniji dodjele ugovora, te hrvatskome premijeru Andreju Plenkoviću. Ocijenio je kako se radi o “izraženom osjećaju potrebe potpore prekogranične suradnje kada su u pitanju Hrvati iz dviju domovina, Hrvatske i BiH u svim sastavnicama ukupnog identiteta”. Dodao je jako važnim što su projektima obuhvaćeni svi Hrvati iz BiH, od Posavine, preko središnje Bosne i Hercegovine. “Nama jako mnogo znači ta povezanost i poseban je poticaj za sve druge projekte u našem priključenju k Europskoj uniji”, istaknuo je čelnik HNS-a BiH.