Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nakon poduljeg zastoja

Nastavlja se obnova romaničke crkvice svete Stošije

Autor: Marina Vlakić

17.03.2023. 12:53
Nastavlja se obnova romaničke crkvice svete Stošije

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićNakon poduljeg zastoja, nastavit će se obnova srednjovjekovnog spomenika kulture, crkvice svete Stošije na Puntamici. Naime, Ministarstvo kulture i medija još je 2020. godine trebalo osigurati sredstva za drugu fazu obnove romaničke crkvice, međutim zbog potresa u Zagrebu 22. ožujka sredstva su tada prenamijenjena saniranju oštećenih kulturnih spomenika i ustanova. Time je propao dogovor Ministarstva i Grada kojim je na jesen te godine trebala biti nastavljena rekonstrukcija crkvice, i to na način da Ministarstvo kulture sufinancira obnovu sa 100.000 kuna.


Prijavili se na drugu fazu


No, Grad je za obnovu ovog spomenika sada dobio 26.544,56 eura te će se uskoro nastaviti rekonstrukcija ove vrijedne kulturne baštine. Naime, gradski Upravni odjel za EU fondove, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2022. godinu, u programu zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, prijavio je drugu fazu sanacije crkve svete Stošije na Puntamici. Procijenjena vrijednost radova za drugu fazu sanacije crkve na Puntamici iznosila je 45.126 eura (340.000 kuna), a radovi druge faze obuhvaćaju restauratorske, zidarske i bravarske radove te uređenje okoliša i arheološki nadzor. U drugoj se fazi planira sanirati i restaurirati zidove i pod crkve, stubište u njenoj unutrašnjosti, ali i prijeko potrebno uređenje okoliša s ugradnjom stupića koji će sprječavati parkiranje vozila.


Gradska pročelnica za kulturu, sport i medije Dina Bušić kaže kako je crkva svete Stošije na Puntamici nastala još u antičkoj rimskoj cisterni te da ima dvije etaže.


Pomoć Društva prijatelja Puntamike
– U predromaničkom razdoblju cisterni su dodani apsida i gornja crkva, a dosad je bila obnavljana 1973. i 1974. godine kada su konsolidirani perimetralni zidovi i uglovi građevine, a 2018. napravljen je glavni projekt sanacije crkve i snimak postojećeg stanja. Prva faza radova 2019. godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija, obuhvatila je radove sanacije bačvastog svoda kako bi se spriječilo daljnje urušavanje i prodor vode u unutrašnjost crkve, a provedeni su radovi popravka svoda, izrađen novi nasip i vodonepropusna barijera kao završna obloga. Naredne tri godine izostala je potpora Ministarstva zbog potresa i epidemije koronavirusa. Druga faza radova planira se provesti u 2023. godini, također uz potporu Ministarstva, a predviđeni su sanacija i konsolidacija kamenog ziđa, restauracija sačuvane izvorne žbuke, sanacija poda crkve i izrada nove podnice, izrada i ugradnja novih ulaznih vratiju, izrada i ugradnja čeličnog jednokrakog stubišta s ogradom koje se ugrađuje preko postojećeg stubišta te uređenje okoliša, postavljanje klupe i parkirnih stupića, najavljuje Bušić, dodajući kako je u prvu fazu obnove crkvice bila uključena udruga Društvo prijatelja Puntamike na čelu s predsjednicom Brunom Supičić.


– Dobra suradnja s ovom udrugom i njenim članovima svakako će biti važna i za sve daljnje planirane radove, poručuje pročelnica.