Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

DVIJE SJEDNICE

Na Viru dva predsjednika Općinskog vijeća!

Autor: Toni Perinić

07.11.2022. 21:17
Na Viru dva predsjednika Općinskog vijeća!

Foto: Toni PerinićPolitičkim zavrzlamama na otoku Viru, izgleda, nema kraja. Naime, prema odluci ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, dugoočekivana sjednica Općinskog vijeća se trebala održati danas u sedamnaest sati, ali je u obrazloženju stajalo kako se može održati i ranije.


Predsjednik Vijeća Antonio Vučetić iskoristio je tu mogućnost i sazvao sjednicu dva sata ranije, u petnaest sati. Kako je na jutarnjoj konferenciji i najavio vijećnik Josip Bašić, novoformirana većina nije se pojavila u tom terminu, a predsjednik Vijeća Vučetić samo je mogao utvrditi kako ne postoji kvorum za održavanje iste, te ju je odgodio za sedamnaest sati. Desetak minuta prije drugog pokušaja održavanja sjednice, novoformirana većina okupila se pred zgradom općinske uprave, a svojim prisustvom ih je podržalo i dvadesetak mještana Vira, koji su u konačnici i ušli u pretijesne prostorije vijećnice.Točke skidane s dnevnog reda
Predsjednik Vijeća Vučetić uputio je na početku svim prisutnima pozdrav, a zaustavio ga je vijećnik Josip Bašić kazavši kako je u sedamnaest sati na snazi odluka ministra Malenice o sazivanju sjednice s jednom točkom dnevnog reda.


– Vi ste imali priliku do sada sazvati i održati sjednicu, a budući da niste, na snazi je ministrova odluka i ne može ići nikakav drugi dnevni red. Ako ne želite voditi sjednicu prema toj odluci, mi imamo ovlaštenje ministra da sami odaberemo predsjedatelja Vijeća, rekao je Bašić, dok mu je Antonio Vučetić odgovorio kako on ispred sebe ima tu istu odluku, kojom je predsjednik ovlašten voditi sjednicu.


– Također, unutar odluke stoji kako se može dopuniti dnevni red, a Vijeće će odlučiti kakav dnevni red želi, konstatirao je predsjednik.


– Hoćemo li poštivati odluku i ići na razrješenje trenutnog predsjednika, upitao je Bašić.


– Sukladno odluci će biti uvrštena točka koja je predložena od strane ministra. Moramo prvo utvrditi kvorum, odgovorio je Vučetić, na što je Bašić ustvrdio kako je nemoguće utvrditi kvorum na nezakonitoj sjednici.U tom trenutku, većina vijećnika počela se ustajati i ići prema vratima, a zadržao ih je Frane Vučetić rekavši kako će ostati samo na jednoj točki dnevnog reda. Nakon uspješnog utvrđivanja kvoruma i čitanja izvješća mandatne komisije, predsjednik je pozvao vijećnike da predlože izmjene i dopune dnevnog reda, a javila se Jadranka Okreša, zahtijevajući da se uklone sve točke, osim šesnaeste po redu, odnosno točke o razrješenju trenutnog predsjednika Općinskog vijeća.


Također, zatražila je i dopunu s točkom o imenovanju novog predsjednika tog predstavničkog tijela. Vijećnici su potom, točku po točku glasovanjem skidali s dnevnog reda, pa je tako od osamnaest predviđenih, ostala tek ona o razrješenju predsjednika. Na dnevni red tad je trebalo uvrstiti dopunu o imenovanju novog predsjednika, što je pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović odbila, pravdajući se kako je to mimo zakona.


“Uvaljujete” akte


– Kao pročelnica pravne službe, ranije nisam dobila nikakvu dopunu dnevnog reda iako sam je zatražila. Ponavljam, dopunu nisam zaprimila, ne znam kad ste je poslali, ali pretpostavljam nakon 16 sati, s obzirom na to da Odjel do tad radi. Procedura donošenja akata je uvijek jednaka. Kad predlagatelj predloži određeni akt za uvrštavanje u dnevni red, tada taj akt mora biti predan predsjedniku Vijeća, koji ga dostavlja pravnoj službi na eventualnu doradu, odnosno mišljenje, objasnila je pročelnica Radović.


– Nakon što pravna služba utvrdi da je sve uredu, taj se akt vraća predsjedniku Vijeća. U ovom slučaju mi nismo dobili takve prijedloge akata, a ja u ovom trenutku ispred pravne službe ne mogu komentirati akt koji je stavljen pred mene, istaknula je Radović, napominjući kako takav akt neće prihvatiti, jer se radi o nezakonitom postupanju. Za riječ se u nastavku javio Frane Vučetić, tvrdeći kako je ovakav proces donošenja akata normalan za općinsku upravu.


– Vi nama na ovaj način već dvadeset godina “uvaljujete” akte prije svake sjednice. Dvadeset godina obmanjujete Vijeće i dostavljate nam materijale na samoj sjednici. Znate i sami da se po poslovniku može na sjednici uvrstiti dopuna u dnevni red. Meni se čini da ste vi u nekoj velikoj gabuli, kad kao pravnica radite protuzakonito i kad ste ovu Općinu napravili slučajem cijele države. Sad bi mijenjali Ustav, zakone, ponašali biste se kako vama odgovara. Želim da se ovdje izglasa razrješenje sadašnjeg i imenovanje novog predsjednika, a ako vi to ne želite, mi ćemo postupiti po odluci ministra, sastaviti zapisnik, predočiti ga ministru i to odraditi negdje drugdje. Ali mislim da bi to bilo sramota pored ovakve uprave koja troši milijune na plaće pravnika, emotivno je rekao Vučetić, dok su vijećnici njegovo izlaganje nagradili pljeskom.Napustili vijećnicu


Prisutnima se obratio i Josip Bašić, ponovivši još jednom kako su spremni sjednicu imati negdje drugdje, a pročelnica Radović još jednom je ponovila zakonske odredbe o dopunama dnevnog reda.


Ispad u tom trenutku imao je SDP-ov vijećnik Šime Vučetić, uputivši pročelnici uvredu riječima: “Aj se pogledaj u ogledalo”.


Nakon par minuta nadglasavanja, riječ je ponovno dobila vijećnica Okreša. Prema njezinim riječima, dopuna je bila izglasana i prema njoj je trebalo voditi sjednicu.


– Ako tako ne želite voditi sjednicu, mi u ovom cirkusu nećemo sudjelovati, poručila je vijećnica, što su ubrzo i demonstrirali, napuštanjem vijećnice.


Antonio Vučetić mogao je u tom trenutku samo utvrditi kako ne postoji kvorum za nastavak sjednice.


– Poštujmo protokol, statut i poslovnik. Sjednica će ponovno biti sazvana, dat’ će se razuman rok i nastavit’ će se rad Vijeća. Kaubojština, koja je bila prezentirana sad ne dolazi u obzir, odrješit je bio predsjednik, dok se u tom trenutku ispred općinske zgrade započinjala nova sjednica, koju je vodio vijećnik Bašić.


U samo nekoliko minuta, Vučetić je smijenjen, a za novog predsjednika izabran je upravo vijećnik Josip Bašić. Sad je na redu Ministarstvo pravosuđa i uprave, a do njihovog očitovanja, Vir ima dva predsjednika Općinskog vijeća.