Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Papreni vjesnici proljeća

Na pijaci se već mogu naći prve šparoge i to po raznim cijenama: A skupo je, al’ što ću...

Autor: Nina Vigan

11.03.2024. 12:07
Na pijaci se već mogu naći prve šparoge i to po raznim cijenama: A skupo je, al’ što ću...

Foto: Gordana kaže kako šparoge nisu skupe/Mislav Klanac



Mnogim posjetiteljima tržnice šparoge izmame osmijeh na lice. Osim što su među vjesnicima proljeća, mnogi vole šparoge jer nose brojne benefite za zdravlje. Zadrani su već prošlog tjedna na tržnici mogli uhvatiti prve snopove šparoga, pošto sezona branja započinje već početkom ožujka, a traje do svibnja, dok sunce ne užari. Na zadarskoj tržnici se šparoge mogu naći skoro na svakom banku, a prodavačica Zora nam je rekla kako su ipak malo uranile.


A koliko se hoda….


– Ispod kuće, ima jedno brdo di ima više sunca pa su izašle, iako su ove godine malo uranile. Polje je još ladno i tamo ih još nema, ne izlaze, ali kod mene je brdo na suncu pa se nađe. Cijena im ovisi o količini, a kreće se od 5 do 6 eura i na to se neko ljuti, a neko ne, kazala je Zora dok nam je prilazila gospođa koja je baš došla po šparoge, a koju smo upitali kako joj odgovara cijena. Gospođa je kupila jedan snop i odgovorila: » A skupo je, al’ što ću!?«


Zora


Susreli smo i jednu stariju gospođu koja nije imala puno šparoga, ali je došla prodati to što je našla.




– Počele su, al’ samo di je sunce, brzo rastu i oko maslina. Prodajem ih po 4 eura. Njima je skupo, meni je malo, za onog ko bere, malo mu je. Ne kažem da su jeftine, al koliko hodam… kazala je Anka sliježući ramenima.


Gospođa kraj nje isto prodaje šparoge, ali i svoja domaća jaja.


– Imam i šparoge i kukelje u ponudi. Kazala nam je kako cijena varira. Kukelji su 3 eura, a šparoge 4 eura. Neko voli kukelje, neko šparoge. Ovo sve je jako zdravo, za sve, al osobito za bubrege. Uz šparoge imam i domaća jaja, kazala je Marica.


Prodavačica Gordana, smatra kako ljudi imaju novca, ali vole kukati. Također nam se potužila kako se pijaca polako smanjuje, kako sve manje i manje ljudi radi na pijaci, jer to nije lak posao.



– Znate što ću vam kazati, proda se bolje šparoga nego blitva. Ljudi imaju para, nije tolika kriza koliko se kuka. Svi dobro živimo, posla ima. Svi su u turizmu, ali ovog posla se niko ne hvata, pa kad nas ne bude, neće biti ni pijace. Svakako, šparoge su delikatesa, ali ljudima su uvijek skupe. Šparoge svako može nabrat, pa tko voli neka izvoli. Nek ide brat sam, pa nek vidi kako je, nek ne kukaju da je skupo. Za pet eura triba proći i po pet kilometara. Moje šparoge su 5 eura, ali moj mac zaslužuje nekako tu cijenu. Pogledajte, ovo je moj mac i to je 5 eura, a neki od ovog naprave dva maca i svaki prodaju po toliko, kazala je Gordana pokazujući nam svoj bogat snop šparoga, a kojih joj nije puno ni ostalo.


Ukusne na sve načine


Na tržnici su nam prodavači kazali kako svaka roba nađe kupca, samo polako. Jedna od njih nam je istaknula kako je nekim ljudima skupo i ne može im, kako se kaže, »doteć« za šparoge.


Dok smo razgovarali s prodavačicom, dosta je ljudi pristupilo upitati za cijenu, a čak i kad ne bi rekli ništa, dalo se naslutiti da je puno. Nada nam je kazala kako jako voli šparoge, te kako je podsjećaju na djetinjstvo.


– Ponekad kupim šparoge, al više onda kada budu malo manje cijene. To će biti brzo, sad za koji dan jer prve su najskuplje. Sad jel puno il malo, ovisi o primanjima. Nekad ih odem brati i zbilja im se obradujem. Kao dite sam ih brala i prodavala, prije 46 godina, kazala je Nada.


Nekim ljudima šparoge i nisu skupe toliko, a jedna gospođa nam je istaknula kako je očekivala i veću cijenu.


– Nisu mi skupe šparoge, evo taman sam uzela za 5 eura za ručak. Nisu toliko skupe, čak sam očekivala da će i viša cijena biti. Spremit ću ih na rižoto s piletinom, ali volim ih na sve načine. Ja i mala smo same danas, pa će biti dovoljno, kazala nam je jedna gospođa dok nam je Ivona otkrila kako najviše voli spremati šparoge.


Ivona


– Jako volim šparoge, inače imam ih i u vrtu pa uberem. Kupim tu i tamo na tržnici, iako pet eura je puno. Naravno, ovisi koliki je snop, ali se svake godine cijena diže sve više i više pa mislim da je to malo pretjerano, kazala je Ivona dodavši da će ih spremiti po starinski, samo na jaja. Neke prodavačice su nam doviknule kako valja i samo malo na tavu s jajima i sa svinjskom pečenicom ih malo okrenut, ne puno. Isto su nam podijelili recept za rižoto sa šparogama. Kombinacija je mnogo, ovisi o ukusima. Kupci nam kažu da je dovoljan jedan snop za dvoje, ali kad bi trebalo za više da onda malo ekonomičnije spremaju ovu deliciju, s rižom.