Nakon hladnih bura i kišovite južine, s prvim toplim i sunčanim danima ožujka oživila je i zadarska tržnica. Zimsku zelenu monotoniju kupusarki razbijaju stručci mlade kapulice i rotkvica, pomidori, tikvice, kukumari iz staklenika te prvi dalmatinski vjesnici proljeća – divlje šparoge.
Šparoge rastu kao samonikle biljke uz priobalno područje. Kroz povijest šparogu je proslavila njezina ljekovitost. Naime, u staroj Kini još 3.000 godine prije nove ere jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina. U Francuskoj, gdje su ovu divlju biljku poznavali još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretsko sredstvo koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Osim toga, divljim šparogama se od 15. stoljeća pripisuju i afrodizijačka svojstva. Što se tiče današnjice, dobro je znati da su šparoge jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Ujedno, šparoga djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.
Na zadarskoj tržnici šparoge se mogu kupiti od ožujka do lipnja. Prema priči prodavačica na tržnici, sezona branja šparoga najprije počinje na zadarskim otocima, potom se širi na zaleđe.
– Što se tiče čišćenja šparoga, njih treba lomiti na dijelu gdje počinju biti tvrđe, a nakon toga se peru u vodi. Kuhaju se desetak minuta u kipućoj vodi u kojoj prethodno doda malo soli, šećera i maslaca. To će izvući prirodnu gorčinu šparoga, savjetuju iskusne prodavačice na zadarskoj pijaci, gdje vezica šparoga, ovisno o veličini košta od 25 do 30 kuna.
Na pitanje, zašto vezica šparoga košta kao suho zlato, prodavačice uvijek pričaju istu priču.
– Za šparoge ne treba žaliti novca. Šparoge nisu samo delikatesa, one su i lijek, prije svega diuretik, pomažu kod otežanog mokrenja. Osim toga snižavaju i kolesterol, a blagotvorno djeluju i na krvni tlak. Od davnina šparogama se priznaju afrodizijačka sredstva, uvjerljivo pričaju prodavačice na zadarskoj pijaci, opravdavajući visoke cijene šparoga.
Uz vezicu šparoga prodavačice su spremne kupcima ponuditi i kulinarski savjet za njihovu pripremu. Najbolje je, kako kažu, šparoge pripremiti s jajima, lešo, na salatu ili kao fritaju.
– Još od davnina šparoge se pripremaju s jajima. Najjednostavnije ih je skuhati s jajima i začiniti maslinovim uljem, a salatu i kvasinom. Odlične su i za pripremu fritaje. Osim tradicionalnih načina pripreme, šparoge mogu poslužiti i kao dodatak juhama i nadjev raznim tijestima te prilog mesnim i ribljim jelima, savjetuju prodavačice.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
OSTAVILI SU VELIKI TRAG
‘Kolike ljudske i igračke veličine…’ Možete li prepoznati legende Zadra na ovoj fotografiji?
Hrvatska
ZAVIŽAN
Prijave za volonterski program Njegovatelj planinskih biljaka za 2024. godinu su zatvorene.
Zadar
kino zona
Ovog petka u Kino Zoni novi film Wima Wendersa i početak manifestacije „Mjesec našeg filma“
Crna Kronika
UKRAO TORBICU
KRAĐA NA CRVENIM KUĆAMA: Lopov ukrao torbicu u vlasništvu 46-godišnjakinje
Gastro
STANIĆ DISKONT
Ponudite sladoled na kuglice u vašem lokalu i obojite ljeto slatkim okusima
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST
HEP JAVLJA Ove ulice u županiji u četvrtak ostaju bez struje
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA