Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bivši državni tajnik

Mršić: Cilj mi je povećati prihode Parka prirode Vransko jezero

Autor: Marina Vlakić

28.02.2023. 13:43
Mršić: Cilj mi je povećati prihode Parka prirode Vransko jezero

Foto: Arhiva ZLPark prirode Vransko jezero od sutra vodi novi ravnatelj, bivši državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić. Da će Mršić preuzeti ovu javnu ustanovu znalo se već iz njegova upita Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kojemu se obratio s pitanjem može li stupiti u radni odnos u Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero, na radno mjesto ravnatelja, s obzirom da je u Ministarstvu poljoprivrede obnašao dužnost državnog tajnika koja je prestala 22. prosinca prošle godine kada ga je Vlada razriješila dužnosti.


Povjerenstvo mu je dalo zeleno svjetlo za zapošljavanje u Parku prirode Vransko jezero jer »iz utvrđenih okolnosti poslovnih odnosa između Ministarstva poljoprivrede i navedene javne ustanove proizlazi da kod obveznika ne postoji sukob interesa«.


S Mršićem smo stoga razgovarali o njegovim ciljevima nakon preuzimanja ove javne ustanove čiji bi rad, kako i sam ističe, trebalo podići na jedan veći nivo, s obzirom da vlada mišljenje kako ovaj park prirode nije dovoljno valoriziran, osobito u turističke svrhe.
Mršić odmah napominje da mu je cilj povećati prihode Parka i dovesti do veće samoopstojnosti ustanove koja ima najveće prirodno jezero u Hrvatskoj te jedan od najvažnijih europskih ornitoloških rezervata.


Povećati broj posjetitelja


– Uvijek sam bio legalist, stoga sam Povjerenstvu i postavio pitanje o mogućem sukobu interesa, na što me obvezuje i zakon. S obzirom da sam dobio pozitivno mišljenje, nema razloga da ne sklopim ugovor za rad u Parku prirode, a što se tiče mojih ciljeva, s obzirom da je većina dokumenata ove ustanove javno dostupna, već sam se informirao o situaciji. Očekuje me dosta posla u upravljanju ovakvom ustanovom, osobito stoga što se provodi i puno europskih projekata. Najprije ću se upoznati s procesima unutar samoga Parka te steći uvid u financijsku i kadrovsku situaciju, s obzirom da ima dosta nepopunjenih mjesta, osobito na mjestima čuvara prirode koji su u ovakvim parkovima izuzetno bitni. I nedavno smo ovdje imali požar koji je, na svu sreću, uz dobru suradnju s dobrovoljnim vatrogasnim društvima brzo saniran. I to nam govori da puno pažnje treba posvetiti čuvanju svega onoga što u Parku imamo, napominje Mršić kojega smo pitali i hoće li biti smjena.


– To ne znam u ovom trenutku, moram najprije vidjeti ima li potrebe za unutarnjim preslagivanjem, a što se tiče mojih glavnih ciljeva, na prvom mi je mjestu nastavak kvalitetne zaštite prirodnih resursa Parka, osobito u situaciji aktualnih klimatskih promjena. Drugi mi je cilj povećati broj posjetitelja, osobito stoga što su posljednjih godina uložena značajna sredstva u posjetiteljsku infrastrukturu. Tu ću svakako raditi na povećanju broja posjetitelja, ali na način da vodimo računa o održivosti Parka prirode, a ne ići na brojke koje bi ugrozile opstojnost prirodnih bogatstava Parka. No, prostora za povećanje broja posjetitelja, time i prihoda svakako ima, najavljuje novi ravnatelj Vranskog jezera.


Smanjiti ovisnost o državnom proračunu


Naime, plan mu je smanjiti ovisnost Javne ustanove o državnom proračunu, što može postići jedino povećanjem vlastitih prihoda, odnosno porastom broja dolazaka u Park.


– Park je izuzetno ovisan o proračunu i plan mi je promijeniti takvo stanje. Pozitivna je stvar što prihodi zadnjih godina rastu, međutim još su uvijek nedostatni za samoodrživo funkcioniranje. Jedan od temeljnih zadataka stoga mi je i domaće ljude i turiste upoznati s bogatstvima Parka, a jedan od načina bio bi u osnovne i srednje škole uvesti obvezu posjete Vranskog jezera, s obzirom da je riječ o jednom od bisera naše županije. Na taj bismo način o podizali samosvijest o važnosti Parka prirode, a osim stanovnicima naše županije, Park bi trebalo više promovirati i među turistima. Tu mi je cilj podizanje vidljivosti Javne ustanove te upućivanje turista u Park, s obzirom da većina njih koji dolaze u Biograd i okolicu niti ne znaju da im se u samom predgrađu nalazi najveće prirodno jezero u Hrvatskoj te jedan od važnih ornitoloških rezervata u Europi, ističe novi ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.