Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turistički potencijal

BOOST5 - Projekt kojim se predstavlja kulturna i prirodna baština Ravnih kotara

Autor: Ana Šarić

30.01.2023. 15:30
BOOST5 - Projekt kojim se predstavlja kulturna i prirodna baština Ravnih kotara

Foto: Ana ŠarićAgencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova organizirala je studijski obilazak zadarskog zaleđa u sklopu projekta BOOST5. Cilj obilaska bio je predstavljanje kulturne i prirodne baštine zadarskog zaleđa te promocija turizma ruralnog područja i razvoj održivog turizma, a sudionici su imali priliku posjetiti Zavičajni muzej Benkovac, arheološki lokalitet Asseriju, utvrdu Kličevica i Vransko jezero.


Prekrasan prostor Ravnih kotara najplodniji je dio dalmatinskog primorja prepun pitoresknih sela autentične ruralne arhitekture, a cilj ovog projekta upravo je valorizacija i očuvanje bogate i raznolike kulturne baštine i njezino iskorištavanje na održiv način u cilju podrške gospodarskom razvoju.


150 prirodnih i kulturnih točaka


– Na temelju rezultata ranijih projekata dobivaju se mogućnosti za razvoj novih turističkih paketa, a primjeri dobre prakse služe kao alat u provedbi projekta BOOST5, posebno u kreiranju novih ideja za sljedeće programsko razdoblje koje se odnosi na održiv turizam i na promociju kulturne baštine, kazala je Larisa Maruna, voditeljica projekta BOOST5 pri agencija Zadra Nova.

​Ana Pejdo s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru radi na izradi kataloga kojim će se u sklopu projekta popisati priroda i kulturna baština koja se nalazi na prostoru na kojem djeluju projektni partneri, točnije na području Hrvatske i Italije.


– Cilj tog kataloga je kapitalizacija već učinjenog i analiza pet projekata koji su provedeni i već implementirani u spomenutim regijama. Nakon izrade kataloga, u kojem je popisano preko 150 prirodnih i kulturnih točaka, cilj nam je izraditi četiri nove projektne ideje, objasnila je profesorica Pejdo dodavši kako će se time dobiti ideje za nove projektne aplikacije.


Na projekt se osvrnula i ravnateljica Zadre Nove Marina Dujmović Vuković koja je istaknula kako je glavna svrha projekta pomoći zaleđu u gospodarskom razvoju.– U sam se projekt uključio veliki broj ljudi, što svjedoči njegovoj važnosti, a mi smatramo kako je važno pomoći svima koji žele sudjelovati u promociji zadarskog turizma, posebno na ovaj način koji osuvremenjuje njihovu ponudu, kazala je Dujmović Vuković istaknuvši kako će tako i turisti upoznati sve ljepote koje zaleđe krije, a neće se fokusirati samo na ponudu uz more.


I zbilja, putovanje zadarskim zaleđem posebna je avantura. Na području udaljenom samo nekoliko kilometara od Zadra i drugih dijelova obale svi posjetitelji mogu upoznati povijest kraja te njegovu posebnu kulturnu i gastro ponudu. Od antičkih starina, preko srednjovjekovne fortifikacije pa sve do gotovo nadrealnih ljepota najvećeg hrvatskog prirodnog jezera. Benkovački muzej, pak, na jednom mjestu čuva sve tajne jednog kraja, od početaka njegove duge povijesti, pa sve do one nedavne koja još utječe na život u tom podneblju.


Za strance i domaće


Da i domaći ljudi imaju još svašta otkrivati o ovom području pokazalo je ovo studijsko putovanje koje je oduševilo sudionike. Unatoč jakoj buri, velebni Ravni kotari sve su ostavili bez daha, ali i pokazali da i nadomak kuće imamo prirodnih ljepota koje treba istražiti.


Jedan od sudionika izleta bio je i student povijesti i geografije Sandro Lovrinović kojeg je studijsko putovanje oduševilo kazavši kako se njime fokus napokon stavlja na valorizaciju prostora zaleđa Zadra.– Smatram kako je jedan ovakav projekt prijeko potreban, posebno da se poveže cijela županija, zaleđe s primorskim krajem. Tako bi našim gostima imali ponuditi razne sadržaje, rekao je Sandro koji je već imao priliku upoznati zaleđe, pa naglašava kako u njemu vidi veliki marketinški i turistički potencijal.


Projekt BOOST5 započeo je 1. lipnja 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine. Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova ima ulogu partnera u projektu, a u kojemu sudjeluje još sedam partnera iz Italije i Hrvatske. Projekt se sufinancira iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. u iznosu od 85 posto bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 597.325 eura. Cilj projekta BOOST5 je kapitalizacija rezultata pet projekata sufinanciranih iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska: Made in-Land, Atlas, Revival, Tempus i Underwatermuse, s ciljem identifikacije prepreka za razvoj održivog turizma u prekograničnom području, čime bi se stvorila baza za nove projekte u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.