Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MASLINA NIJE IZNEVJERILA

U »zlatne kapi« pretočeno ono što su vrijedne ruke pobrale

04.11.2022. 10:56
U »zlatne kapi« pretočeno ono što su vrijedne ruke pobrale

Foto: Marija TomacIznadprosječno toplo i suho vrijeme te produženi vikend pogodovali su većini maslinara da obave berbu. Još da nije jutarnje magle koja se pojedinih dana zadržava gotovo do podne, bilo bi sve više nego idealno da se oberu maline, koje su na većini maslinarskog područja Zadarske županije obilato rodile.Maslinarska godina bila je vrlo specifična. Uz brojne stresove tijekom jednogodišnjeg ciklusa rasta i razvoja, maslina je na kraju je pokazala da je brižna biljka koja gotovo nikada ne iznevjeri, a ove godine donijela je obilje darova u obliku plodova. Krcate grane krupnim i jedrim plodovima savile su se gotovo do zemlje.


Visoki radmani


Gušt je proći ravnokotarskim prostorom i gledati, ne samo ljepotu, već i bogatstvo koje čeka vrijedne ruke berača da se pretoči u kvalitetno maslinovo ulje. Tijekom produženog vikenda značajan broj je maslina pobran, ali berba će se produžiti duboko u studeni. Što još brati kad plodovi nisu pocrnili, govore oni koji su u dugogodišnjem maslinarstvu naučili da plod mora biti, ako ne crn, bar ljubičast.


– Tko je ikad brao zeleno grožđe, pa neću brati niti zelene masline, govori barba Nedo iz Galovca kome berba maslina nije niti u primisli.
– Neka čekaju, nema uboda od muhe, a sunce svaki dan u plodovima stvori bar dvije kapi ulja.


A što se tiče količine ulja ili radmana o kojem se danas govori, maslinari su više nego zadovoljni.


Što je radman o kojem se ovih dana najviše govori? Randman je odnos između one količine, kilograma maslina koje ste donijeli u uljaru i količine, odnosno kilograma ulja koje ste iz uljare odnijeli kući. Kad se podijeli količina maslina koje ste donijeli na preradu, s količinom ulja koje ste odnijeli doma, dobije se taj postotak – randman.


I dok smo prijašnjih nekoliko godina navikli na radmane od 10 do 14 posto, ove jeseni radmani su vrlo visoki i ovih dana se kreću od 15 do 18 posto. Što se to dogodilo s maslinama bez obzira na stres tijekom cjelogodišnjeg rasta i razvoja, biti će tema za brojne, kako stručne tako i nestručne analize.


Posao i druženje


Svi krenuli u masline pa se uputila i naša ekipa. Subota je, a magla se nadvila nad Zadar i otoke. Sve tako dok se ne prođe Babindub. Tamo neko drugo vrijeme, sunčano gotovo ljetno. Put nas vodi u Raštane Gornje. Gospodar Ante Serdarević, zvani Točan, upustio se u berbu maslina. Točanov maslinik u punom rodu, posađen 2008. godine, moderno koncipiran i raznim sortama gdje je dominirala oblica.


– Oblica je malo rodila, malo nije te sam odlučio da je precijepim na druge sorte koje su se pokazale da uvijek rode, doduše nekada više, nekada manje, pojašnjava Točan koji trči iz konobe u maslinik noseći cerade za berbu, sanduke, grabljice i drugu neophodnu opremu jer berači pristižu sa svih strana. Berba maslina nije samo posao već i druženje. Prilika da se sakupi obitelj i prijatelji, jer posao se mora završiti do mraka, a tada treba sjesti i proćakulati. U jutro masline odlaze u uljaru i posao je za ovu godinu završen.


A što je s prskanjem nakon berbe pitam Točana?


– To je u planu, kada moj strikan Ivan pobere drugu turu maslina, pa će sve zajedno poprskati.


Pristigli berači sa svih strana, od rodbine kako uže tako i šire. Stigla Točanova kćer Maja iz Zagreba, jer taj posao se ne smije nikako propustiti. Druga kćer Antonija živi i radi u Švicarskoj i ona je samo video vezom pozdravila ekipu. Kako je Točan u nogometnim vodama berba je nezamisliva bez trenera Stanka Mršića koji je sobom donio vlastite grabljice nasađene na kratku dršku, jer kvalitetna i pouzdana oprema je najvažnija.


Strikan Ivan


Kao što je rečeno berba maslina nije samo posao, već i druženje, pa logistička podrška beračima je iznimno važna. Za logistiku je zadužen Točanov strikan Ivan. Po dolasku treba nešto staviti u usta, jer vrag može gladan raditi. Ima tu domaće slanine, kobasica, kulena i ostalih delicija. Lako je Točanu nabaviti slavonske delicije kada Stanko Mršić ima još uvijek dobre izvore u Vinkovcima i okolici gdje je niz godina bio trener.


Za ručak nešto sa žlicom, a to je gulaš od divljači za koji je majstor Točan. Od tuda mu i nadimak, jer Ante kao dijete volio je točati kruh u šug dok se kuhao gulaš.


Za večeru je odojak s ražnja o kojem brine strikan Ivan. Ispeći odojka na ražnju nije nimalo lagan posao.


– Prvo treba odabrati odojka koji ne smije nikako biti zaleđen, po mogućnosti ujutro zaklan. Zatim ga treba pravilno i kvalitetno staviti na ražanj i znalački posoliti. Soljenje je jedan od ključnih poslova. Previše posoljen meso preslano, slabo posoljen meso bljutavo, znači treba biti taman.


Drugi ključni posao je izbor drva i jačina vatre. Za ražanj je daleko najbolje drvo suha zelenika, pojašnjava Ivan koji znalački razmješta žar ispod prednjeg i stražnjeg dijela odojka.


Dan se vidno skratio, a od sutra kada se pomakne sat biti će još i kraći. Sa sumrakom su ubrane i posljednje točanove masline, stavljene u kašete i ukrcane u kombi. Strikan Ivan siječe odojka koji se puši i širi opijajuće mirise na sve strane. Još samo oprati ruke i prionuti jelu.Urod oblice za pamćenje


Ipak suša je ostavila tragove na maslinicima. Pojedine sorte, prvenstveno Istarska bjelica, nisu uspjele donijeti plodove na plitkim skeletnim tlima. Oblica, naša najzastupljenija sorta, ove godine urodila je za pamćenje s visokim sadržajima ulja.


Topla i duga jesen omogućila je porast jednogodišnjih mladica što bi mogao biti dobar znak za diferenciranje pupova i rod u slijedećoj godini, ali o tom potom.Jedan tresač kao deset berača


Sam čin berbe je kombinacija ručnog branja i branja akumulatorskim tresačima. Za rad s tresačima zadužen je Točan i njegov brat Šime poznatiji kao Meho. Za berbu tresačima odlučio se sve veći broj maslinara. Prvenstveno onih čije su masline podignute nakon Domovinskog rata, te su stabla optimalne visine krošnje od tri do četiri metra i redovito orezivane s formiranim uzgojnim oblikom prvenstveno polikonične vaze ili kotlaste krošnje.


– Tresač dnevno može zamijeniti do deset berača pojašnjava Meho i nastavlja:


– Tu je važno da su mreže koje se stavljaju ispod krošnje dovoljno velike i kvalitetne da masline ne padaju po tlu. Osim toga treba uigrana ekipa koja premješta i namješta mreže. Dok se na jednu garnituru mreža tresu masline, s druge se prazne plodovi u kašete i ponovo razvlače ispod neubranih stabala.