ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

20 GODINA EUROPE DONNE

Molekularne različitosti raka dojke vode k individualiziranom pristupu liječenju

Autor: Đurđa Baljak

09.10.2023. 09:12
Molekularne različitosti raka dojke vode k individualiziranom pristupu liječenju

Foto: Mate KominaUdruga za prevenciju raka dojke Europa Donna Zadar, na Dan oboljelih od raka dojke 7. listopada i tradicionalni Dan ružičaste vrpce, obilježila je ujedno i 20. obljetnicu postojanja i djelovanja. Tom prigodom organiziran je u Koncertnoj dvorani Kneževe palače stručno-znanstveni skup s Ligom protiv raka Zadar i podružnicom zadarskog Zbora liječnika. Pokrovitelj događaja bio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, dr. med., koji je i predsjednik Lige protiv raka Zadar.


Incidencija kod mlađih žena


Vesna Telesmanić Dobrić, dr. med., spec. radioterapije i onkologije, voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu u zadarskoj Općoj bolnici, održala je predavanje na temu »Terapija karcinoma dojke«, koje je započela s podacima o incidenciji raka u Hrvatskoj, odnosno broju slučajeva raka prema spolu i dobi te primarnom sijelu.


– Od 2001. do 2019. godine ukupna incidencija raka dojke kod žena u porastu je od 1,2 % godišnje. Porast broja slučajeva zabilježen je kod žena u dobi od 20 do 34 godine (2,9 % godišnje) te u dobi od 36 do 49 u posljednjem desetogodišnjem razdoblju (3,3 %), kazala je dr. Telesmanić Dobrić te prikazala podatke iz 2019. godine prema kojima je tada bilo 2.999 slučajeva žena oboljelih od raka dojke, od čega su 752 slučaja rezultirala smrtnim ishodom.
Molekularne različitosti tumora, kako kaže dr. Telesmanić Dobrić, vode k individualiziranom pristupu liječenju, ovisno o tipu, stadiju, molekularnom fenotipu i genotipu tumora. Vrste liječenja su radioterapija, kemoterapija, biološka i hormonska terapija.


– U našem radu primjenjujemo američke i europske smjernice, dok hrvatske smjernice predstavljaju kombinaciju prvih dviju. Pritom je bitno istaknuti važnost multidisciplinarnog tima u odlučivanju o smjeru terapije. Takav tim se redovito sastoji od onkologa, kirurga, radiologa, citologa, specijalista nuklearne medicine i patologa, naglasila je dr. Telesmanić Dobrić i dodala kako se njihov tim okuplja svakog četvrtka.


U medicini se razvoj raka dojke dijeli na četiri stadija. Prva dva stadija se odnose na T-tumor, treći na N – limfne čvorove, a četvrti na M – metastaze. Kirurški zahvat može biti poštedni (u kojem se odstranjuje tek dio dojke) ili radikalni (mastektomija) prilikom kojega se odstranjuje cijela dojka.


Osnovana Europa Donna


Nakon stručnog predavanja o raku dojke primarijus dr. sc. Petar Lozo održao je predavanje »Zašto smo osnovali Europu Donnu u Zadru?«.


– Okupili smo se kako bismo proslavili 20 godina rada iznimno plemenite udruge koja je među prvima prepoznala da teret zdravstvenog sustava ne može isključivo počivati na leđima liječnika. Pritom je važno istaknuti kako je Zadar među prvima krenuo s ciljem osvještavanja javnosti o raku dojke, čak prije Nacionalnog programa.


Kada pacijenti i volonteri imaju jasan cilj i međusobno se organiziraju mogu postići jako puno, što pokazuju i rezultati rada udruge, rekao je dr. Lozo te na primjeru svoga tima ordinacije u Domu zdravlja Zadar, od 1995. do 2003. godine, objasnio zašto su odlučili utemeljiti Europu Donnu u Zadru.


– U dnevnom radu liječnika bio nam je sve teži problem nedostatak vremena u ordinaciji u vidu skrbi za žene koje su trebale pomoć u edukaciji ili potporu poslije dijagnosticiranja raka, operativnih i radioterapijskih zahvata, a posebice tijekom kemoterapijskog liječenja.


U tom razdoblju imao sam 12.000 pacijentica u skrbi, dok sam praktički u cjelodnevnom radu imamo od 50 do 60 pregleda te oko 22 puta uzimanja PAPA-testa. Postavilo se logično pitanje: »Kako raditi medicinu u tim uvjetima?««. Nadalje, tijekom 1998. godine u Centru za bolesti dojke u Poliklinici Lozo raste broj žena oboljelih od raka dojke, a povećao se i broj bolesnica koje se javljaju na pregled nakon kirurškog i radioterapijskog liječenja.


Tih poratnih godina je u našem okruženju bilo iznimno malo adresa na kojima su žene mogle čuti riječi razumijevanja i potpore, prisjetio se dr. Lozo te istaknuo kako nije postojala organizirana psihološka, psihijatrijska ili socijalna podrška.


– Mnogim ženama se tada činio nepremostiv problem čak nabaviti vlasulju. Bilo mi je jasno kako moram rasteretiti medicinski pogon i reorganizirati vlastiti rad kako bih zadržao medicinsku učinkovitost, ali i zadržao humanost prema najteže oboljelim. Popisali smo sve moje pacijentice i pojedinačno sam ih nagovarao da utemeljimo udrugu žena oboljelih od raka dojke kako bi one svojim iskustvom pomogle drugima. Međutim, nagovaranje je trajalo pet teških i dugih godina sve dok neke nisu pristale, ispričao je dr. Lozo.


Odazovite se pregledu!


Tako je 3. ožujka 2003. godine otvorena podružnica Europe Donne Zadar, a udruga je tada brojila 186 članica. Radom udruge od tada do danas rukovodi predsjednica mr. sc. Tatjana Vukelić-Baturić, dr.med., a Grad Zadar im je 15. ožujka 2012. godine dodijelio prostor.


Na aktivnosti udruge osvrnula se predsjednica dr. Vukelić-Baturić.


– Pored mnogobrojnih aktivnosti, svake godine prvu subotu proljeća tradicionalno organiziramo humanitarnu akciju i javnozdravstvenu kampanju »Dan narcisa« koju je pokrenula Hrvatska liga protiv raka, dok 7. listopada obilježavamo »Dan ružičaste vrpce«.


Cilj takvih akcija je podizanje svijesti o preventivnim pregledima u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, istaknula je dr. Vukelić-Baturić te se prisjetila bikini parade koju su održali u kampu Šimuni na otoku Pagu 6. kolovoza 2012. godine, a koja je okupila preko 900 žena s ciljem postavljana novog Guinnessovog rekorda u toj kategoriji.


Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zadarskoj županiji još uvijek nije završen, a ciklus VIII. je započeo s pozivom u travnju ove godine.


– Na pregled se pozivaju sve žene koje su rođene između 1954. i 1973. godine. U bazi imamo 28.535 žena, a do sada je pozvano oko 7.300, dok je mamografirano 2.330 žena, što za sada predstavlja odaziv od 49,8 %. U okviru NPP čak 50,4 % žena otkrije rak dojke u prvom stadiju, stoga je neupitna važnost osvještavanja žena o važnosti redovitog odlaska na kontrolu i ranog otkrivanja, istaknula je dr. Vukelić-Baturić zaključivši kako jedna kap dobrote predstavlja cijeli ocean zdravlja.