Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Liga protiv raka

Na Narodnom trgu obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Autor: Nikolina Lucić

07.10.2023. 13:19
Na Narodnom trgu obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Foto: Mate KominaLiga protiv raka Zadar zajedno s Udrugom Europa Donna i Zavodom za javno zdravstvo obilježila je u subotu na Narodnom trgu Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Građanima su dijelili informativne materijale u svrhu preventive ove raširene zloćudne bolesti kod žena te se na štandu uz donaciju moglo dobiti nešto od prigodnih artikala, a sav prikupljeni prihod ide za potrebe onkoloških bolesnika, odnosno za nabavu linearnog akceleratora u zadarskoj Općoj bolnici.


Predsjednica Europe Donne Zadar dr. Tatjana Vukelić-Baturić tim je povodom kazala kako Europa Doona svoju 20. obljetnicu rada u Zadru ne slavi samo ovom akcijom na Narodnom trgu, već i simpozijem u Kneževoj palači.


– Dan ružičaste vrpce samo je jedna od prilika u kojoj cijelu javnost, ne samo žene, podsjećamo na važnost redovitih preventivnih pregleda, kao i važnost samopregleda, jer rak dojke je izliječiv u velijom broju slučajeva, naročito kada se rano otkrije, poručila je dr. Vukelić – Baturić.
Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke započeo je 2006. godine, a u tijeku je 8. ciklus. Programom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti (rođene od 1954. do 1973. godine) koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.– No, na preglede potičemo i mlađe žene, jer stres, nezdravi i užurbani stil života, te nepravilna prehrana također spadaju u rizične faktore. Ukoliko žene u svojoj obitelji već imaju oboljele ili preminule od raka dojke, to naravno povećava rizičnost, no, redovite kontrole i mamografije mogu spriječiti najgori ishod, naglasila je dr. Vukelić-Baturić, kojoj su se na Narodnom trgu pridružile mnogobrojne članice Europe Donne, Dragonboat tima Zadar, Lige protiv raka Zadar, kao i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića sa svojim profesoricama.


– Iako program ranog otkrivanja raka dojke, naročito kod mladih žena daje sve bolje rezultate, još smo uvijek nezadovoljni postotkom odaziva na mamografiju u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke. Tek se oko polovina pozvanih žena odazove pregledu, što je za nas i dalje premali postotak. Strah je naravno najveća kočnica, tako da svojim porukama i uslugama ženama pomažemo da prevladaju strah, koji se najčešće ne odnosi na sam postupak pregleda, već potencijalno zabrinjavajući nalaz, a rano otkrivanje raka dojke spašava živote, zaključila je dr. Vukelić-Baturić.