Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Član gradskog Odbora

Manolo Birkić: Proračun ne smije biti zarobljenikom političkih neprilika

Autor: Nikolina Lucić

14.01.2023. 10:52
Manolo Birkić: Proračun ne smije biti zarobljenikom političkih neprilika

Foto: Osobna arhivaOd početka nove godine ne prođe dan, a da se u medijima ne raspravlja o problema oko gradskog proračuna, koja je nastala nakon što je gradonačelnik Zadra Branko Dukić već izglasani proračun proglasio nezakonitim te stopirao njegovo izvršenje. Ta je odluka za sobom povukla niz negativnih reakcija, kako od strane njegovih političkih suparnika, tako i od strane građana. Posljednji u nizu problema o kojem se raspravljalo je kašnjenje plaća javnim djelatnicima, naročito članovima JVP Zadar, koji svojim napornim radom štite Zadrane. Zbog toga je uime kolega vatrogasaca o tome javno progovorio sindikalni povjerenik SVR Podružnice Zadar Dino Lilić, a kojem je gradonačelnik Dukić poručio kako je njegova odgovornost i obveza na vrijeme ih informirati o svim poteškoćama s kojima se Grad suočava na početku ove godine, budući da je rok od osam dana za ispravak nedostataka i nezakonitosti u proračunu većina u Gradskom vijeću ponovno ignorirala.


Svatko u gradu ima svoje mišljenje o ovom problemu, a nama ga je dao član gradskog Odbora za financije i proračun Manolo Jure Birkić, koji je već tjednima uključen u rješavanje ovog problema.


– Žao mi je vidjeti u kakvom je stanju gradski proračun i na koji se način lokalni političari koriste ovom situacijom za daljnje međusobne svađe. Moja je uloga i zadaća u Odboru je da neprestano upozoravam na moguće probleme zbog neadekvatnih izvora financiranja gradskih troškova, na što sam pojedine vijećnike stalno upozoravao, jer bi mi na stol prečesto stigli amandmani koji po mom mišljenju, nisu bili dovoljno financijski potkovani i obrazloženi, poručio je Birkić, ističući kako je od vijećnika uvijek tražio dodatna pojašnjenja kako financirati određene projekte ili amandmane i kako su došli do iznosa koje bi napisali u dokumentima.
– U javnosti se, a i među političarima digla velika halabuka oko ovog pitanja, koje se ipak najviše koristi u političke svrhe. Gradski je proračun velika i vrlo osjetljiva stavka političkog života u gradu prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem i razumijevanjem, jer on utječe na sve građane Zadra, kazao je Birkić, ističući kako mu je žao da je situacija eskalirala i pretvorila se u političko prepucavanje.


– Igre su to na koje mi ne možemo utjecati. Transparentnost proračuna i tijek gradskog novca obveza je koju su gradski oci i vijećnici preuzeli na sebe kada su se odlučili služiti Zadru i Zadranima. Zbog toga bi se trebalo prestati s političkim nadmudrivanjima, te okrenuti čim prijem donošenju proračuna kako bi grad mogao normalno funkcionirati, zaključio je Birkić.