ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

protiv uvođenja crnih lista

Birkić: Ne treba sve poduzetnike trpati u isti koš zbog nekoliko trulih jabuka

Autor: Nikolina Lucić

09.01.2023. 13:55
Birkić: Ne treba sve poduzetnike trpati u isti koš zbog nekoliko trulih jabuka

Foto: Osobna arhivaNe stišavaju se polemike oko porasta cijena nakon uvođenja eura. Pohlepa gospodarstvenika ili opravdano podizanje cijena nakon uvođenja eura radi lakšeg poslovanja, pitanje je koje se svi postavlajmo nakon neugodnog iznenađenja na početku nove godine.


Iako se trgovci i poduzetnici pravdaju kako poskupljenje nije neopravdano, građani su sve nezadovoljniji trenutnim gospodarskim stanjem rastućom inflacijom i cijenama.


Udruga Glas poduzetnika posljednja je u nizu strukovnih organizacija koja se osvrnula, kako kažu, na sulude i nepromišljene ideje vezane uz Vladinu ideju uvođenja crnih lista hrvatskih poduzetnika, te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima.
U svom su dopisu medijima naglasili kako crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti svakako nisu odraz demokracije. Ističu kako je Hrvatska tržišna ekonomija gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja.


Poručuju kako paljba od strane vladajućih usmjerena na hrvatske poduzetnike, zasigurno neće uroditi dobrim rezultatima. Tržište će se, poručuju, s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup može samo štetiti i usporavati ga.


S tim se slaže i Manolo Jure Birkić, voditelj zadarskog ureda udruge, koji je kazao kako je vrlo teško na ovu situaciju gledati iz crno – bijele perspektive.


– Ne treba sve poduzetnike trpati u isti koš zbog nekoliko trulih jabuka. Govoriti kako su prijetnje jedini način da se obuzda nerealno podizanje cijena, ako ono uopće postoji, potpuno je pogrešan način pristupa rješavanju ovog problema, kazao je Birkić i slažio se s porukom središnjice udruge Glas poduzetnika, koja je osudila najavljeno uvođenje crnih lista i imena poduzetnika koji su nakon nove godine podignuli cijene svojih proizvoda i usluga.


– Iza domaćih poduzetnika je ionako teška godina prožeta mnogim neizvjesnostima, od rasta cijena energenata i sirovina, pa do nemogućnosti da se radnicima povećavaju plaće, bez narušavanja poslovne stabilnosti tvrtke.


Ovakvo šikaniranje poduzetnika bez da ih se uistinu posluša najgori je mogući ulazak u novu godinu, koja će prema svemu sudeći, zbog gospodarske krize i inflacije, biti još teža nego 2022. godina, zaključio je Birkić.