Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

privlače posjetitelje

Manifestacija »Misec paške soli« svakog petka tijekom rujna

Autor: Đurđa Baljak

10.09.2023. 18:12
Manifestacija »Misec paške soli« svakog petka tijekom rujna

Foto: Solana PagOd 8. do 29. rujna Solana Pag održava manifestaciju »Misec paške soli« u suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga. Riječ je o četiri tematska petka u rujnu, svaki sa svojim zanimljivostima, a svima su zajednička »Jutra u poljima soli« Solane Pag uz edukativne priče, branje soli i mogućnost kupovine svih proizvoda Solane po akcijskim cijenama. Također, u okviru programa je moguće pogledati i Stalnu izložbu solarstva u prvom magazinu na staroj rivi tijekom cijeloga dana, gdje se može saznati sve o ovom začinu bez kojeg niti jedno jelo ne bi bilo ukusno.


Povodom toga smo porazgovarali s direktoricom TZ-a grada Paga, Vesna Karavanić koja nam je otkrila nešto više o programu ove manifestacije.


– Pored našeg bijelog zlata, paške čipke, imamo još jedno bijelo zlato, a to je upravo paška sol. Odlučili smo promovirati sol u turističke svrhe, ali i uključiti lokalno stanovništvo prateći upute Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Naime, cilj nam je obogati program izvan turističke sezone i tako privući što više posjetitelja, pa su tako u taj program uključene različite institucije i udruge, istaknula je Karavanić i osvrnula se na program manifestacije »Misec paške soli«.
– Ova manifestacija predstavlja nastavak projekta »Jutra u poljima soli« koje je ove godine pokrenula Solana Pag uz našu pomoć. Naime, svakog petka će se održavati od osam do deset sati skupljanje soli ili žgribanje soli. Pored toga, posjetitelji će tijekom cijelog dana moći besplatno pogledati Stalnu izložbu solarstva u prvom magazina na staroj rivi. Također, važno je istaknuti kako je svaki tjedan tematski zamišljen. Tako je prvog tjedna tema bila »Sol i vino«, dok će drugog tjedna to biti »Sol i sir«, trećeg »Sir i kultura«, a četvrtog i ujedno završnog tjedna će glavna tema biti »Otočni proizvodi«, kazala je direktorica TZ-a i dodala kako u popodnevnim satima, ovisno o tematici, posjetitelje očekuju igraonice i likovne radionice, prezentacije, foto izložbe, prodajna izložba autohtonih proizvoda Paga, ćakulaonica i za kraj klapska pjesma s kojom će se zatvoriti ovu paška manifestacija.